вівторок, 10 вересня 2013 07:53

Путіну доведеться існувати в умовах політичної конкуренції

У Росії пройшли місцеві вибори. Мером Москви став виконувач обов'язків градоначальника столиці Сергій Собянін. Він набрав 51,4% голосів. Опозиціонер Олексій Навальний отримав 27,2%. Явка склала менше третини виборців. У більшості великих міст перемогли представники провладної партії "Єдина Росія". Виняток — Єкатеринбург, де перемогу здобув опозиціонер Євген Ройзман.

— Ці вибори стали великим політичним випробуванням для нинішньої влади, — каже політичний експерт Андрій Окара. — Прикметно, що починає проявлятися публічне політичне поле. Його не було з 2000 року, коли від політики відмовилися на користь бюрократичного типу управління.

Як це позначилося на виборах?

— В Єкатеринбурзі виграв опозиціонер Ройзман. У Москві переміг провладний кандидат, але його опонент Навальний перетворився на політика федерального масштабу. Тепер влада не зможе повністю ігнорувати опозицію. А опозиція з анархічного некерованого клубу набуває структури. Це означає, що Путіну доведеться існувати в умовах політичної конкуренції. Показово, що на виборах мера Москви провладний кандидат отримав не 70 відсотків підтримки, а менше 52. Тобто від другого туру його врятувало лише 2 відсотки.

Результати Собяніна незадовільні для Кремля?

— Так, бо ці результати — на межі. Одразу виникає підозра, що використовувався адмінресурс, перемога сумнівна. "Колективного Путіна" почало трусити.

Що означають ці 27 відсотків для Навального?

— Якби він переміг — це була б колосальна зміна розкладів. Але і програш недаремний. Здобута підтримка москвичів зменшує ймовірність того, що Навального посадять у майбутньому.

Чому така низька явка виборців?

— У більшості громадян було відчуття повної безнадії: голосуй — не голосуй, все одно отримаєш кандидата від влади. У цьому проявилася недовіра росіян до виборів, особливо молодих енергійних людей.

Зараз ви читаєте новину «Путіну доведеться існувати в умовах політичної конкуренції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути