четвер, 04 березня 2010 19:13

"Збирати ртуть умудряються хлібом та тістом"

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Командир відділення аварійно-рятувального автомобіля Сергій Івлєв (ліворуч) та фельдшер-рятувальник Богдан Козак демонструють у вінницькій пожежній частині №4 прилад, яким збирають ртуть
Командир відділення аварійно-рятувального автомобіля Сергій Івлєв (ліворуч) та фельдшер-рятувальник Богдан Козак демонструють у вінницькій пожежній частині №4 прилад, яким збирають ртуть

Увечері 24 лютого господарка квартири N7 по вул. Соборній, 91 у Вінниці розбила медичний термометр. Одразу викликала по 101 рятувальників. Проте, не дочекавшись їхнього приїзду, зібрала розлиту ртуть та викинула її на смітник.

— На жаль, із подібними проблемами доводиться стикатися досить часто, — каже 43-річний Сергій Івлєв, командир відділення аварійно-рятувального автомобіля пожежної частини N4. — А буває, до нашого приїзду люди умудряються збирати ртуть хлібними окрайцями, ватою, тістом.

Івлєв із 28-річним фельдшером-рятувальником Богданом Козаком та водієм Андрієм Василюком — єдина в обласному центрі бригада, яка знешкоджує ртуть.

— П"ять років тому при нашому обласному управлінні фахівці змайстрували спеціальний апарат, — Сергій показує пристрій. — Із заліза зробили вакуумний балон, до якого приєднується звичайний пилосос. Він усмоктує розлиту ртуть, вона потрапляє по шлангу в балон, наповнений водою з марганцівкою, господарським милом та сіллю. Ртуть осідає на дні й не випаровується.

Рятувальники кажуть, з осені до весни в них більшає роботи.

— Це період загострення застудних та вірусних хвороб, — пояснює Козак. — Люди часто б"ють термометри.

— Ні в якому разі не можна ртуть викидати в сміттєпровід або каналізацію, — додає Олег Кирилюк, 35 років, з обласного управління Міністерства з надзвичайних ситуацій. — Якщо протягом тривалого часу вдихати пари навіть малої кількості ртуті, виникає ризик отруєння. Його ознаки — головний біль, нудота, швидка стомлюваність, погіршення пам"яті.

Доступ отруєного повітря необхідно обмежити.

У дитсадку розбили 10 ртутних термометрів

— Заклеїти всі щілини клейкою плівкою, — пояснює Олег Володимирович. — Відкрити кватирки, вікна, зовнішні двері для провітрювання, щоб утворився протяг. Інакше кульки розбиваються у дрібний пил, можуть розлетітися по всій кімнаті. Місце, де розлили ртуть, накривають мокрою ганчіркою. Для захисту органів дихання необхідно одягнути вологу марлеву пов"язку. Всі роботи потрібно проводити у гумових рукавичках.

Ртутні горошини радять збирати спринцівкою у скляну банку з розчином марганцівки або господарського мила.

— Дрібні кульки також можна змітати щіточкою на аркуш паперу, — продовжує Кирилюк — Пересипати в банку та щільно закрити її кришкою. Принести на утилізацію. Адресу можна дізнатися за телефоном 101.

Торік жителі Вінниччини 82 рази викликали спеціалістів збирати ртуть із розбитих термометрів.

— 15 січня 2009-го в під"їзді дев"ятиповерхівки по вулиці Келецькій у Вінниці невідомий розлив 1,26 кілограма металевої ртуті, — згадує Олег Володимирович — 18 вересня у дитсадку номер 29 розбили 10 ртутних термометрів. Загалом за рік зібрали 10, кілограма ртуті. Цьогоріч уже було 30 викликів.

Ртуть містять і медичні вимірювальні прилади.

— А ще барометри, електричні дзвінки, різні перемикачі, люмінесцентні та енергозберігаючі лампи. Користуватися ними потрібно максимально обережно. Особливої уваги потребує утилізація цих приладів. Їх ні в якому випадку не можна викидати у звичайний контейнер для сміття. Треба викликати спеціальні служби за місцем проживання. Номери їхніх телефонів можна дізнатися в обласній санепідстанції: (0432) 56 22 78.

Зараз ви читаєте новину «"Збирати ртуть умудряються хлібом та тістом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути