Ексклюзиви
четвер, 04 листопада 2010 17:46

Заповіт можна переписувати

"У мене є 40 соток землі та будинок. Маю двоє дорослих дітей. Хочу, щоб після моєї смерті вони не билися за спадок. Як мені краще зробити: написати заповіт, зробити дарствєнну чи хай усе автоматично розподілиться між дітьми після моєї смерті? І що дешевше буде?"

Валентина, 68 років, Вінницький район


Пояснює Анатолій Грачов, 51 рік, юрист із Вінниці:

— Заповіт можна оформити в будь-якого нотаріуса. У селі це коштує до 30 гривень, по місту — близько 100. Заповіт можна переписувати багато разів. Кожен наступний скасовує попередній. Якщо людина в лікарні й не має змоги шукати нотаріуса, юридичну силу матиме заповіт, завірений головним лікарем чи старшою медсестрою. Такий документ може бути написаний від руки. Право на успадкування виникає з дня смерті заповідача. Протягом шести місяців після цього треба написати заяву про прийняття спадку в нотаріальній конторі чи сільській раді. Якщо наступник не встиг, мусить у судовому порядку просити поновити строк для прийняття спадщини.

Буває, що батьки заповідають усе майно одній дитині, а іншій нічого. Треба знати, що обов'язкова частка в спадщині належить пенсіонеру, неповнолітньому, інваліду першої та другої груп. Такі особи отримують незалежно від заповіту половину тої частки, якби все майно ділилося між спадкоємцями порівну.

Порівну ділиться майно між наступниками в разі відсутності заповіту. Переваги мають живий член подружжя, діти та батьки.

— Договір дарування коштує близько 1500 гривень. Його складає нотаріус. За свої послуги просить близько 1000 гривень. Дарувальник подає всі документи, що підтверджують права власності на дароване майно. Із договором дарування треба йти в територіальне бюро технічної інвентаризації, щоб зареєструвати дарування. БТІ просить за послуги близько 500 гривень. Після реєстрації дарування в БТІ відразу настає право власності в того, на кого оформлено договір.

Зараз ви читаєте новину «Заповіт можна переписувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути