четвер, 17 квітня 2008 18:51

В"ячеслав Нагорний перевчає їздити випускників автошкіл

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Вінничанка Ольга Стус бере приватні уроки в інструктора В’ячеслава Нагорного (сидить у машині). Жінка ходила на водійські курси три місяці. Їздити не навчилася. З Нагорним займається другий день на власній ”славуті”. Каже, що краще почала відчувати свою м
Вінничанка Ольга Стус бере приватні уроки в інструктора В’ячеслава Нагорного (сидить у машині). Жінка ходила на водійські курси три місяці. Їздити не навчилася. З Нагорним займається другий день на власній ”славуті”. Каже, що краще почала відчувати свою м

35-річний Григорій Автодійчук рік тому закінчив курси водіїв. Досі боїться їздити міськими вулицями. Найняв приватного інструктора. За півтори години платить 50 грн.

— На курсах я ні разу на автодромі не був, — відмахується Григорій. Виїздити заднім ходом, розвертатися, заїздити в гараж не навчив. Коли сів у власну машину, вона глохла. А на другий день на перехресті стукнувся.

Приватні уроки з водіння містом дає інструктор автошколи "Автоучкомбінат" В"ячеслав Нагорний, 41 рік.

— Зараз на практичне водіння в автошколі дається лише 27 годин, — розповідає він. — Це 14–15 занять, за цей час не можна навчити людину їздити.

Цього року у вінницьких автошколах суттєво побільшало учнів.

— Два місяці тому йшла мова про збільшення практичних занять до 40 годин, — каже Костянтин Залюбовський, 55 років, заступник директора "Автоучкомбінату". — Але досі не добавили — немає постанови від Міністерства освіти. А якби й добавили, то тільки за рахунок скорочення курсу теорії.

Випускники автошкіл скаржаться на викладачів.

— На уроках мій інструктор зустрічався з друзями, пив каву, а я чекала в машині. Потім він мені запропонував додаткові платні заняття, я відмовилася, — говорить 22-річна Ірина Качур, що бере уроки водіння.

Випускники автошкіл не вміють обганяти машини по трасі, не можуть стартувати на перехрестях, бояться рухатися у пробках і абсолютно не знають будови машини.

— Якось ми з ученицею виїхали її автомобілем на середину перехрестя. Вона побачила вантажівку, вискочила з авто і сіла в маршрутку, — згадує Нагорний.

Найчастіше водії-учні неправильно виконують лівий поворот, не вміють їхати під гору і розвертаються у недозволених місцях.

— У нас учать їздити на "славутах", "жигулях". Людина собі купує "тойоту", а там зовсім інша коробка передач, і губиться, не знає, як їй переключати, — продовжує В"ячеслав Нагорний.

У Вінниці діє 13 державних і сім приватних автошкіл.

Поради слухачам курсів водіїв

— Звертати увагу на будову машини. Потрібно знати, де знаходиться акумулятор, уміти перевірити його зарядку, зняти і поставити його на місце.
— Вимагати від інструкторів автошколи хоча б чотири заняття на автодромі. Там можна вчитися керувати машиною без інструктора і не боятися помилок.
— Вчитися на навчальній машині об"їжджати перешкоди, їздити заднім ходом, вмикати і вимикати повороти.
— Вчити дорожні знаки та правила проїзду перехресть без світлофорів.
— Розібратися з інструктором, як облаштована і діє коробка передач.
— За кілька днів до закінчення курсів поїздити з інструктором на власному авто, щоб вміти перелаштовуватися в полосах руху.

Зараз ви читаєте новину «В"ячеслав Нагорний перевчає їздити випускників автошкіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути