Ексклюзиви
четвер, 11 березня 2010 18:48

На подвір"ї Дар"ї Присяжнюк стоять нечистоти

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Дар’я Присяжнюк кладе дерев’яний місток, щоб пройти до туалету. Жінка боїться впасти в метрову яму, яку вимили стокові води
Дар’я Присяжнюк кладе дерев’яний місток, щоб пройти до туалету. Жінка боїться впасти в метрову яму, яку вимили стокові води

"Відколи потепліло, в мене на подвір"ї води по коліна", — каже 61-річна Дар"я Присяжнюк із райцентру Літин.

Показує, як на центральній вул. Леніна вода стікає в дірку на асфальті. Поряд — ливнева каналізація, туди стікає значно менше води.

— Мій двір знаходиться нижче центральної вулиці, тому вода стоїть постійно, — продовжує. — До туалету страшно ходити. Треба йти якраз через ту воду, а зробити туалет перед хатою нема як, бо ж центральна вулиця. Через сильний потік води з одного боку вимило яму понад метр глибиною. Щоб сходити в туалет, зробила мостік із дошок, та його постійно підмиває. Дошки гниють.

Через постійну вологу на стінах будинку з"явився грибок.

— Найгірше, коли сильний дощ. Вода біжить величезним потоком, — говорить Дар"я Присяжнюк. — Тоді надвір навіть не виходжу.

Поряд із будинком Дар"я Антонівна має близько 2 соток землі, але вона заростає бур"янами.

— З одного боку вода стоїть, з іншого — стихійна мусорка. Жителі будинку, що на вулиці Кармелюка, зносять помиї та нечистоти. Доки холодно — ще нічого, а як тільки трошки потепліє, куди хоч дівайся. І навіть картошка, яку тут посаджу, воняє тими нечистотами.

На стінах будинку з"явився грибок

Дар"я Присяжнюк неодноразово зверталася в селищну раду із заявами прочистити каналізаційний стік, але отримувала відписки, що очищення каналізації не в їхній компетенції.

— Раніше очисткою ливневих каналізацій займалася комунальна служба, та вже кілька років нам на це грошей не виділяють, — каже майстер міської служби "Комунсервіс" Євген Гордійчук, 33 роки. — Тепер цим має займатися обласна служба автомобільних доріг. А вони нам тільки обіцяють, що зроблять, та коли доходить до діла, кажуть — нема грошей.

— На очистку ливневої каналізації в організації справді немає грошей, — говорить Григорій Сорока зі служби автодоріг у Вінницькій області. — Почистити її зможемо тільки після прийняття бюджету на 2010 рік і виділення коштів. Через холодну зиму і великі снігопади всі кошти пішли на очистку автодоріг.

Жителі будинку на вул. Кармелюка не уклали договір із комунальним підприємством на вивезення сміття і прибирання території.

— Там переважно живуть люди похилого віку, і вони виносять нечистоти і сміття на вулицю. Ще й поставили клітки із кролями й козами за будинком, і ті всі відходи тоже викидають людям на городи. Санстанція неодноразово їх за це штрафувала, та толку ніякого, — розповідає Євген Гордійчук.

— Навіть хазяйка сусіднього кафе пішла їм на уступки. Казала, щоб ходили в туалет до її закладу, але за умови, що раз на рік будуть викачувати вигрібну яму за свій рахунок. То вони відмовилися, виливати людям на городи ж безплатно, — говорить місцева жителька Олена Халамендик, 28 років.

Зараз ви читаєте новину «На подвір"ї Дар"ї Присяжнюк стоять нечистоти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути