Ексклюзиви
четвер, 21 квітня 2011 17:34

Випускники вибирають робітничі професії

— Ринок праці перенасичений економістами та юристами. Батьки чомусь вибирають для дітей саме ці спеціальності, не задумуючись про подальше працевлаштування, — каже начальник управління освіти та науки Вінницької облдержадміністрації Ігор Івасюк, 41 рік.

— У нас навіть надлишок педагогів є. Адже скорочують кількість шкіл, класів, школярів. Із педагогічного університету щороку виходять майже тисяча випускників. А працевлаштувати можемо не більш як 200. Медичних працівників катастрофічно не вистачає на селі. Є майже 400 вакансій. У Вінниці вони готові працювати навіть на третину ставки, а в сільські лікарні їхати не хочуть.

Як можна змінити ситуацію?

— Насамперед, вести роз'яснювальну роботу. Потрібна і державна програма з підтримки молодих спеціалістів. Можливо, треба давати підйомні, як колись. На Вінниччині без проблем працевлаштовуються спеціалісти будівельного напрямку та ІТ-технологій.

Проте державне замовлення у вузах скоротили майже вдвічі.

— Є ризик, що навіть державні місця не будуть заповнені. Якщо в попередні роки абітурієнти боролися за вузи, то в цьому році навчальні заклади будуть змагатися за вступників. Найбільше державних місць лишилося в педагогічному. На другому місці — аграрний університет, далі — технічний, потім — медичний.

Скільки випускників зареєструвалися для участі в зовнішньому тестуванні?

— Цьогоріч з усіх випускників тільки 85 відсотків будуть здавати тести. Решта не збираються вступати до вузів. Ця тенденція вже давно стала помітною. Ми повинні констатувати, що престиж вищої освіти зменшується. Із другого боку, випускники стали прагматичнішими. Вибирають робітничі професії. Бо більше шансів працевлаштуватися.

Фармацевти платитимуть за навчання

— Планували, що донька після дев'ятого класу вступатиме до медколеджа на фармацевта. Але виявилося, що цього року вже не буде безкоштовних місць. Хоча торік брали 10, — розповідає 37-річна Олена Прокопчук із Вінниці. — У коледжі нам пояснили — усе через програму уряду. Тепер цю спеціальність вважають неперспективною.

— Як таке може бути, що на кожному кутку аптека, а спеціалістів не треба, — дивується Олена. — У середньому за рік навчання треба буде заплатити від 3,5 до 5,5 тисчі гривень. Спробуємо вступити. Після коледжу легше потрапити у вуз.

Щоб отримати хороший бал під час тестування, донька Прокопчуків тричі на тиждень ходить на додаткові заняття з біології, української мови та хімії.

— На репетиторство щотижня витрачаємо 270 гривень. За кожен предмет платимо по 30 гривень. Крім того займаємося вдома.

 

Зараз ви читаєте новину «Випускники вибирають робітничі професії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути