понеділок, 13 серпня 2012 05:00

Віктора Яремчука шукали три місяці

Автор: Фото: Поліна РОМАНОВА
  Надія Кастіцкена із села Рогізка Чечельницького району обіймає сина Віктора. Він чотири рази втікав з дому. Двічі — в Одесу до моря. Батько Микола Яремчук із сином не спілкується, хоч мешкає в цьому ж селі
Надія Кастіцкена із села Рогізка Чечельницького району обіймає сина Віктора. Він чотири рази втікав з дому. Двічі — в Одесу до моря. Батько Микола Яремчук із сином не спілкується, хоч мешкає в цьому ж селі

14-річний Віктор Яремчук із села Рогізка Чечельницького району чотири рази тікав із дому. Це найбільше серед дітей по області. Востаннє у травні цього року. Хлопця знайшли за місяць на заправці під Одесою.

— Їхав туди автостопом, — зустрічає його мати Надія Кастіцкена, 48 років, у Рогізці, що за 19 кілометрів від райцентру. Автобус до села не їде, тому дістаюся таксі. —  Син давно хотів побачити море, а в мене нема за що його туди відправити. Я получаю пенсію по інвалідності, її ледь на харчі вистачає.

Ідемо до будинку. Він невеликий, хвіртка давно не фарбована. Господиня запрошує до хати.

Усередині чисто, у чотирьох кімнатах старі меблі та вицвілі доріжки. Телевізора немає.

— Згорів, то ми його винесли в сарай, — зітхає Віктор. — Без нього скучно.

Уперше з дому він утік торік на початку травня, подорожував автостопом. Переважно зупиняв далекобійників на трасі Київ — Одеса. Загалом подолав понад 900 км.

— Із собою взяв тільки теплий світер, штани та кросовки. Грошей у мене не було, то ловив машини. Спочатку до Вінниці, потім на Одесу. Всім казав, шо їду до бабусі, утік від тата, бо він п'є і мене обіжає. Шофери вгощали цукерками, — згадує.

— Привели аж у серпні, — береться за голову Надія. — Тоді вже й не сподівалася, що побачу його живим. Коли пропав, розтірялась, тиждень нікому не казала, а потім сільський голова визвав і спитав, де Вітя дівся. Я опустила голову. Він всьо поняв, сам заявив у міліцію.

Віктор найменша, п'ята дитина в родині. Живе з матір'ю та сестрою Оленою. Найстарша Тетяна, 28 років, переїхала до чоловіка у сусіднє село Поташня. 25-річна Людмила — у Вінниці. Іван, 23 роки, працює у столиці на будівництві. Батько Микола Яремчук живе окремо в цьому ж селі, з дітьми не спілкується.

— Він не вперше тікає, то думала, десь скоро появиться, — говорить мати. — Він такий мічтатєль-путєшествєннік змалечку. У 8 років сам поїхав автобусом до старшої сестри Люди у Вінницю. То сів на велосипед і їздив десь три дні. Я й цього разу думала, може, до бабки Полі пішов чи до дядька.

Віктора Яремчука знайшли одеські правоохоронці. Він поцупив скутера в жителя райцентру Саврань на Одещині. Хлопець три місяці жив на околиці Одеси. Допомагав мити автомобілі на заправці за тарілку супу.

— Один бездомний хлопець мені посовєтував не йти у город. Бо там побачать, шо бездомний, візьмуть за руки й ноги — і в машину. Повезуть різати на органи. То я зранку ходив на море й швиденько назад. Щоб усі приймали за свого, почав говорити по-російськи, бо в Одесі всі так говорять.

— Коли його привезли міліціонери, ми кинулися його обіймати, цілувати. Плачемо всі, а він стоїть і улибається, — розповідає сестра Олена, 18 років.

— Після цьогорічної втечі Вітю помістили в інтернат. Хай живе там, якщо йому так погано вдома. Але через кілька днів він і звідти втік. Тепер вже дома, коло матері, взявся за книжки, у бібліотеку ходить, — додає сільський голова Василь Олійник.

50

селян із ліхтарями шукали 4-річну Каріну Бондар з села Сокиряни Теплицького району. 8 січня батько 32-річний Володимир виставив її за поріг. Заплакана дівчинка пішла засніженим селом. Була вбрана в осіннє пальто та туфлі на босу ногу. Каріну знайшов сільський голова Геннадій Пламаділ.

 

Зараз ви читаєте новину «Віктора Яремчука шукали три місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути