четвер, 12 листопада 2009 18:18

Уряд Тимошенко нарощує борги

Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко поговорила по телефону зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. І, суто по-жіночому, пообіцяла йому любити вічно і, звісно, більше ніколи не запізнюватися на побачення, тобто платити за газ вчасно. У своїх попередніх помилках вона звинуватила суворого тата — президента Ющенка.

Насправді ж глава держави лише пропонує уряду знайти інші шляхи розрахунку за імпортований газ. Виступає проти запропонованого варіанта оплати за рахунок емісії Національного банку — друкування нових грошей. Про це повідомив перший заступник голови Секретаріату президента Олександр Шлапак.

— Я думаю, Юлія Тимошенко критикує президента за те, що він відмовляється надрукувати гроші й ними заплатити за газ. Відмовляється і буде відмовлятися, — сказав він журналістам у п"ятницю, коментуючи заяву російського прем"єра. Володимир Путін посилався на слова Тимошенко про блокування українським президентом розрахунків за блакитне паливо.

Саме того дня, 30 жовтня, прем"єр Росії Володимир Путін поспілкувався по телефону з прем"єром України. З його слів стало зрозуміло, що Тимошенко пообіцяла: гроші для розрахунку є. Але вони в золотовалютних резервах Нацбанку. А президент Ющенко не дозволяє взяти ці кошти та сплатити Росії за газ.

Парадокс — Тимошенко жонглює навіть думкою Путіна. Ні, щоб визнати: в мене нема коштів, заплатити нема чим. Тому що газ купували, умовно, по 100, а продавали по 60. А виявляється, винні Стельмах і Ющенко. Бо не дають надрукувати нові гроші й удати, що все гаразд.

Тимошенко жонглює навіть думкою Путіна

Тож є три факти. Перший — "Нафтогаз" не має грошей купувати валюту, щоб сплатити нею за російське блакитне паливо. Другий — Тимошенко бачить єдиний шлях оплати — емісію Нацбанку. Можливо, це джерело від початку розглядали як єдине, бо реформи в газовому секторі уряд проводити не планував. Третій — розмова з Путіним — це метод тиску на НБУ і президента України, щоб емісія таки відбулася.

Природно, Ющенко проти з багатьох мотивів, зокрема і з особистих. Отже, його треба виставити як упертого віслюка, що просто так не дає заплатити дружній країні за газ, якого потребує Україна.

Якщо судити глобально, а не розглядати лише ситуацію з блакитним паливом, можна виявити три очевидні речі. Перша — ціни на імпортний газ завищені, Україна не може собі його дозволити. Друга — уряд палець об палець не вдарив, аби покращити становище компанії "Нафтогаз України". Третя — замість того щоб працювати, Тимошенко шукає винних на стороні. Зауважте, винних у тому, що їй не дають збільшити державний борг та забрати в Нацбанку частину резервів.

Кожен житель країни має зрозуміти, чому навколо газу знову стільки розмов. Адже будь-хто може відчути на собі наслідки газового безладу. Уряд укотре хоче збільшити державний борг, тому що грошей на оплату російського палива нема.

Здавалося б, і що? А те, що нарощення держборгу означає лише одне — вже наступного року замість того, щоби збільшити зарплати учителям та лікарям, доведеться повертати те, що завинили. І за прорахунки уряду розплачуватимуться пенсіонери та студенти.

Зараз ви читаєте новину «Уряд Тимошенко нарощує борги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути