понеділок, 20 червня 2011 05:45

У сміттєвих баках тримають кролів

У Жмеринці три місяці тому поставили 19 металевих контейнерів для пластикових пляшок. Два відразу поцупили.

— Баки вкрали, щоби тримати в них кролів, — розповідає 33-річний Дмитро Балтак, менеджер фірми "Подільська Січ". Вона єдина в області збирає всі види вторинної сировини для подальшого сортування, переробки та продажу спеціалізованим фірмам. — Вони хоч із металу, але легенькі — 25 кілограмів. Міліція швидко повернула контейнери. Потім ми прикрутили їх металевим цепом. Із контейнерів не можна просто так дістати пластикові пляшки. Тому люди трохи возмущалися. Особливо ті, що на базарі молоком торгують. Де бабці взяти пляшку? Купувати газіровку — дорого. Раніше продавці купували пляшки у бомжів по 5 копійок. Ми почали активно проводити серед жителів роз'яснювальну роботу: роздавали інформаційні флаєри, давали статті в районні газети. Комунальна служба міськради поговорила із своїми працівниками. Двірники тепер пояснюють людям, як викидати сміття.

У центрі Жмеринки з десяток контейнерів. До одного підходить чоловік, кидає пакет. Запитую, чому не відокремлює пластик.

— Я не буду порпатися в мусорі, — відказує роздратовано.

На вул. Леніна на сміттєвому майданчику урн вдвічі менше. Двірничка Любов Старченко, 52 роки, виймає із загальних контейнерів пластикові пляшки і  кидає у спеціальний:

— Начальство нас усіх зібрало та просило пояснювати жителям, що пластик треба відбирати окремо. Як люди виносять мусор, я так і об'ясняю їм. Але не всі слухаються. То я вдягаю рукавиці й роблю це сама. Щитаю, шо це дуже правильно. Воно ж легке, буде потім розлітатися по полігоні.

Підходить пенсіонерка. У руці дві пляшки з-під мінеральної води. Викидає у спецконтейнер.

— Сортувати легко — говорить. — У мене одне відро для мусора. А для бутилок просто беру отдєльний пакет. Як доставлять ше баки для скла та макулатури, також буду відділяти.

У Жмеринській міськраді кажуть, що місту вигідно сортувати відходи.

— Чим менше вивозимо, тим економніше для місцевого бюджету. Правда, людей тяжко привчити до порядку. Одні сортують, але більшість зносять всьо в один бак, як попривикали. Я вдома сортую. Відділяю пляшки від олії, шампуню, моющого, — розказує Оксана Скірська з районного управління житлово-комунального господарства.

В області контейнери для роздільного збирання сміття є у райцентрах Хмільник, Козятин та Калинівка.

— Найближчим часом поставимо у Літині, — додає Дмитро Балтак. — У Вінниці немає взаємодії з міськрадою. Але нам ідуть назустріч ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирного будинку. — "ГПУ"). Найближчим часом поставимо на Свердловському масиві та в мікрорайоні Поділля.

Зараз ви читаєте новину «У сміттєвих баках тримають кролів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути