понеділок, 26 листопада 2012 07:15

У наркодиспансері перестали лікувати примусово

Автор: фото: Тетяна Сарахан
  Павло Слободянюк: ”Одного сварщика лікував 15 років. Тричі вшивав ампулу в сідниці на п’ять років”
Павло Слободянюк: ”Одного сварщика лікував 15 років. Тричі вшивав ампулу в сідниці на п’ять років”

На обліку в обласному наркологічному диспансері понад 23 тис. хворих на алкоголізм. Кожен третій лікується по кілька разів. Ніхто з пацієнтів не визнає себе хворим. Якщо протягом трьох років алкоголік знов не потрапляє на лікування, його знімають з обліку.

— Алкоголізм — хронічна невиліковна хвороба. Вона лишається до кінця життя. Найбільше пиячать чоловіки, — каже 53-річний Павло Слободянюк, головний лікар обласного наркодиспансеру.

Алкоголізм це більш сільська проблема?

— Люди сидять без роботи і чекають сезонних заробітків. П'ють від безвиході. Та багато п'ють і в містах. Городяни думають, якщо вживають дорогі напої, то не зіп'ються.

Де найбільше по області спиваються?

— У Калинівському, Гайсинському, Хмільницькому, Іллінецькому, Могилів-Подільському районах. Але там найбільше промислового виробництва. Тому можливо на людей діє інший соціальний чинник — проблеми у сім'ї чи на роботі.

Представники яких професій частіше стають алкоголіками?

— Спиваються всі. Найбільше чиновників, але високопосадовці у нас не лікуються, щоб не бути поміченими. Соромно ж. У нас на обліку є медики, вчителі і прості робочі. Творчих людей доволі, наприклад художників, у яких невдало склалася кар'єра. Останнім часом лікуються бізнесмени.

Є успішні випадки лікування?

— Одного сварщика лікував 15 років. Тричі вшивав ампулу в сідниці на п'ять років. Він писав розписку, що не буде пити. Бо інакше помре.

Примусово багатьох лікуєте? Що для цього треба?

— Два роки тому заборонили лікувати примусово, бо це негуманно і неефективно. До того часу всі 60 ліжок реабілітаційного відділення у селі Дашківці Літинського району були заповнені пацієнтами. Там вони дивилися за худобою, свиньми. Вирощували картоплю, буряки, моркву. Тепер лікуємо добровільно. Пацієнтів веземо у село Рожнятівка Томашпільського району.

Недавно був виклик у Вінницький район. Чоловік бігав із сокирою за жінкою. Побив її. Його забрали у міліцію. Він там відсидів 3 години по закону. Написав розписку, що не буде хуліганити. За 2 годину виклик у лікарню. Ту жінку привезли з переламаною челюстю та ребрами. Але примусово цього п'яницю не можемо лікувати.

Відкривають соціальні центри та лікують людей "з молитвою і в праці". Це дійсно допомагає забути про горілку?

— Я не вірю в них. Вони не мають медичних програм. На наших хворих заробляють гроші.

Зараз ви читаєте новину «У наркодиспансері перестали лікувати примусово». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути