пʼятниця, 01 лютого 2008 18:47

У березні-квітні дітям дають фіточаї

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Зліва направо: Тая, Катя та Юля п’ють чай у фітобарі дитсадка №35 у Вінниці. Медсестра дала їм трубочки. Так дітям цікавіше пити несолодкі настої. Зараз чаї п’ють лише діти з ознаками застуди. У березні для профілактики їх питимуть усі
Зліва направо: Тая, Катя та Юля п’ють чай у фітобарі дитсадка №35 у Вінниці. Медсестра дала їм трубочки. Так дітям цікавіше пити несолодкі настої. Зараз чаї п’ють лише діти з ознаками застуди. У березні для профілактики їх питимуть усі

У Вінницькому дитсадку N35 грип і застуду попереджують фітотерапією. Діти, у яких медсестра помітила перші симптоми простуди, щодня п"ють чаї у фітобарі, кімнаті 2х5 м. Профілактику проводять двічі на рік у вересні-жовтні та березні-квітні.

Вихователька приводить до фітобару трьох дівчат.

— Біжать сюди, як на свято, — говорить 39-річна медсестра Галина Іщук. — Хоча лікувальні чаї гіркуваті й зазвичай малюки їх не люблять.

Діти сідають на лавочку. Меблі у фітобарі звичайних розмірів, тому з-за столу видніються лише голови 4-річних дівчат. Галина Іщук ставить перед ними чашки на блюдцях. Заварює шипшиновий напій. Чай дівчата п"ють охолодженим, через трубочки.

— Даємо шипшинові, збірні трав"яні чаї, — веде далі медсестра. — Перед тим цікавимося в батьків, чи немає в дитини алергії. Це єдине протипоказання. На батьківських зборах пояснюємо, які чаї п"ють діти. Ніхто від такого методу профілактики не відмовлявся.

— Я дома п"ю чорний, зелений, красний, — каже Тая. — А лікувального мама робити не вміє.

Коли чашка в іншої дівчинки, Каті, спорожніла, вона з"їжджає зі стільчика під стіл і вигулькує з іншого боку.

— Насправді фіточай можна пити й без трубочки, — розповідає медсестра. — Та на смак він може бути гіркуватий — треба ж дітей чимось зацікавити.

— Цього року в нас не було затяжних хвороб, діти не пропускали садочок по кілька днів, — додає завідувачка. — Як тільки почнеться епідемія грипу, ми будемо чіпляти діткам часникові буси. Це ще один спосіб перешкодити потраплянню в організм інфекції.

Медсестра показує поличку, де стоять коробки з чаями. Найбільше серед них карпатських у пакетиках. Купуємо їх у аптеках. Вихователі трави не збирають.

— Це відповідальна робота, — говорить лікарка 43-річна Оксана Хлипавка. — Кожна рослина має пройти радіологічний контроль.

Із дітьми також займаються за новою методикою Миколи Єфименка "Театр фізичного виховання".

— Сьогодні вони були маленькими мушками, — каже фізрук Інна Глущенко, 35 років. — Робили все, що робить мушка в казочці, що їм розповідаю. Завтра в нас морська тематика, дітки будуть уявляти себе в морі. Потім вони будуть лісниками.

— Зараз народжуються діти нового покоління, діти-індіго. Вони гіперактивні й посередніми не виростають. Це або великі генії, або великі авантюристи, — пояснює завідувачка. — Щоб змусити їх виконувати вправи, треба чимось зацікавити.

Cадочок N35 зведено 40 років тому, він розрахований на 190 місць. Нині до нього ходять 268 діток.

Зараз ви читаєте новину «У березні-квітні дітям дають фіточаї ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути