понеділок, 09 червня 2008 16:26

Свято Леонтовича проходитиме щорічно

На батьківщині композитора Миколи Леонтовича в Тульчині 5 червня біля палацу Потоцьких відбувся фестиваль "Хорові асамблеї Леонтовича". У його рамках демонстрували оперу "На русалчин Великдень".

Палац Потоцьких відомий тим, що колись приймав польського короля Станіслава Августа, князя Григорія Потьомкіна, російського історика Миколу Карамзіна. Саме сюди прибули кращі хорові колективи області. Були народні гуляння, виставки картин місцевих художників, ярмарки.

Диригентом опери Леонтовича "На русалчин Великдень" був народний артист України, лауреат Національної премії ім. Шевченка, Мирослав Скорик. Він колись дописав незавершену оперу Миколи Дмитровича. Її виконали академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії та муніципальний камерний хор "Вінниця".

— Власне, я допрацював його оперу, оркестрував її і дав можливість поставити на сцені Київської опери до столітнього ювілею Леонтовича. Мені дуже приємно, що я мав можливість продемонструвати її й у Тульчині, — каже Мирослав Скорик, 69 років.

Керівник камерного хору "Вінниця" 63-річний Віталій Газінський, каже, що саме на батьківщині Леонтовича вперше прозвучала ця опера.

— У майбутньому проект "Хорові асамблеї Леонтовича" буде міжнародним грандіозним конкурсом, бо Леонтович — це український Бах. І коли вже такий маестро як Скорик ризикнув приїхати на Вінниччину, то наша область уже визнана, — зауважує народний артист України Газінський. — Тульчин зможе претендувати на ім"я однієї з культурних столиць України. Є можливість створити тут глибоку туристичну й культурну ауру, яку могли б використати для економічних, туристичних проектів, концентрації культури в області.

Губернатор області Олександр Домбровський вражений побаченим.

— Здається з часів, коли тут був Потоцький, стільки людей на цій площі ще не було, — каже він. — Думаю, що рівень фестивалю піднесемо ще на більш високий. Маємо "розкрутити" ім"я Леонтовича та зробити його привабливим для відвідування туристами.

— У проекті об"єднаємо культуру й туризм. Це буде популяризація хорового українського мистецтва на Україні й за кордоном, — додає начальник управління туризму Вінницької міськради Ірина Френкель.

Зараз ви читаєте новину «Свято Леонтовича проходитиме щорічно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути