четвер, 05 лютого 2009 18:19

Священика Олега Бабака звинуватили у шахрайстві

Автор: фото: Інна ЧЕРВІНЧУК
  Храм у селі Хоменки Шаргородського району опечатаний з 27 грудня минулого року. На підтримку колишнього настоятеля віруючі зібрали 1255 підписів
Храм у селі Хоменки Шаргородського району опечатаний з 27 грудня минулого року. На підтримку колишнього настоятеля віруючі зібрали 1255 підписів

28 січня біля Михайлівської церкви села Хоменки Шаргородського району зібралося 200 парафіян. Хотіли їхати до предстоятеля Української православної церкви митрополита Володимира, аби захистити отця Олега Бабака. Владика Вінницької єпархії усунув його з посади настоятеля за вичитки — зцілення людей молитвами.

— Вже більше місяця у церкві не правиться. — показує на замкнені двері церковний староста Світлана Вдовиченко, 45 років. — Ні Різдва, ні Водохреща люди не бачили. Благочинний району з"ївся на нашого настоятеля. Коли інвентаризацію робив, сказав: "Я прийшов вичищати гній із вашої церкви!" Хочуть поставити нового батюшку. Але люди не пустять у церкву нікого, крім отця Олега.

Парафіяни зібрали на захист священика 1255 підписів. 29 грудня їздили до владики Симеона.

— Хотіли дізнатися, чим завинили, що на Рождєство нас залишили без батюшки? — каже Марія Чопик, 73 роки. Вона однією з перших 1991-го ініціювала будівництво храму в селі. — І чому отєц Олєг у нас 15 років служить і раптом став неугодним? Він багатьох зцілив молитвами і навернув до Бога. Люди на колінах повзали, щоб повернули отця Олєга. Сказали, що заб"ємо церкву, як не вернуть його. Владика Симеон відповів: забивайте! Порозходимось по сектах, почули: вас ніхто не тримає.

17 січня у Хоменки приїздили протодиякон Владислав Демченко з єпархії, отець Кіпріян із Шаргородського монастиря, священики із сусідніх сіл. Мали представляти отця Романа — нового священика. Парафіяни не впустили їх до храму.

Кажуть, отець Олег має благословення на вичитки від покійного владики Макарія. Нібито дар до зцілень у ньому помітив старець із Почаївського монастиря, сказав: "Ти будеш зцілювати молитвою".

— Нікотрий ще від його вичиток не вмер. — каже Оляна Здищук, 81 рік. — Я свідком була, як до нього дєвочку привезли неходячу. Він Євангеліє і хрест їй на голову поклав, молитви читав, і вона в туалет своїми ножечками пішла. То хіба ж він погано зробив?

Вичитки, каже касир Оксана Брацлавська, безкоштовні. Люди платили тільки за молебень.

Зі священиком Олегом Бабаком, 47 років, зустрічаємося в Шаргороді. У райцентрі священик має власний будинок, де живе з дружиною. Не заперечує, що його попереджали, щоб не вичитував:

— Але як я можу відмовити людині? Читав молитви, акафіст, і за це пострадав. Люди — за мною, а я залишився за бортом. Владика дав мені "вольну". Знаю, що і в Зведенівці, і в Рахнах, і в Політанках була подібна ситуація. Але там люди відстояли священиків.

Секретар Вінницької єпархії протодиякон Владислав Демченко, 31 рік, дивується з поведінки людей, які готові знехтувати вірою заради священика.

— Він був багато років їхнім пастирем, та привів не до Бога, а до самого себе, — каже отець Владислав. — Священик займався шахрайством і прикривав його саном. Ніякого усного благословення від покійного митрополита Макарія у нього не було.

Архієпископ Симеон, який змінив владику Макарія, тричі на зборах духовенства говорив про псевдоцілительство Олега Бабака. Той усміхався і стверджував, що цим не займається. Коли владика вкотре назвав його "вичитки" шарлатанством, отець Олег стояв на колінах перед ним і просив прощення.

Протистояння релігійної громади села Хоменки з благочинним району та керівництвом Вінницької єпархії триває.

— Якщо не повернуть нам батюшку Олега, ми вийдемо з єпархії, — каже Світлана Вдовиченко.

Зараз ви читаєте новину «Священика Олега Бабака звинуватили у шахрайстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути