четвер, 26 березня 2009 17:41

Сурогатній матері пропонують 12 тисяч доларів

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Жінок до 30 років запрошують узяти участь у сімейній програмі із високою зарплатнею та винагородою. Таку рекламу розміщено в обласній газеті оголошень та Інтернеті.

— Ви можете працювати на основній роботі, а додатково заробляти, — заохочує по телефону співрозмовниця. Питає, скільки мені років, чи є діти, чоловік. Коли чує ствердні відповіді, пояснює: — Це програма сурогатного материнства. Якщо ви зацікавилися, підіть на співбесіду.

14 березня до Вінницького центру сурогатного материнства прийшло 10 жінок. Чекають у кімнаті біля кабінету. Дехто нервово курить на порозі. Коли відчиняються двері, сигарету ховають за спину.

— Мне позарез нужна машина, — говорить російською повновида білявка років 30. Вона прийшла із вагітною подругою. — Це реальний шанс купити собі "тачку", бо із зарплати я на машину не назбираю.

Присутні перемовляються, що кілька років тому на гроші за сурогатне материнство можна було купити однокімнатну квартиру. Тепер суми ледь вистачить на недороге авто.

Із кабінету виходить жінка. Скаржиться, що її не хочуть брати, бо при народженні першої дитини робили кесарів розтин:

— Я ж другу дитину родила нормально. А вони вперлися, бояться, що на моє лічєніє піде багато дєнєжек.

Підходить моя черга. У кабінеті пропонують внести до анкети прізвище, групу крові, дату народження та ім"я моєї дитини. Попереджають: якщо жінка заміжня, чоловік має скласти завірений нотаріусом дозвіл на сурогатне материнство. Також треба розписати негаразди, які були під час вагітності.

— Для нас важливо, щоб сурогатна матір народжувала самостійно, — говорить консультант центру Олександр Березюк. — Наслідки кесаревого розтину все одно побачить лікар. Були жінки, які готувалися до запліднення, а тоді в них виявляли проблеми зі здоров"ям. Із ними розривали всі домовленості.

Навмисно п"ють та курять, щоб зашкодити дитині

В анкеті є й такий пункт: чи не хочу я підписати дозвіл на отримання аналізів від дитини.

— Це на виявлення генетичних відхилень, — пояснює консультант.

Після заповнення паперів він пропонує з"їздити на медобстеження до Києва.

— Там вас подивляться усі лікарі, здасте аналізи, тоді підпишемо договір із біологічними батьками майбутньої дитини, — розповідає Олександр. — Штучне запліднення також робитимуть у Києві. Новонародженого одразу запишуть на батьків-замовників, ви до немовляти ніякого стосунку не матимете. Якщо потрібно, оформлять довідку про смерть дитини. Ну, щоб на роботі ніхто нічого не підозрював. Ще й пожаліють.

Упродовж вагітності замовники платитимуть сурогатній матері 2,5 тис. грн щомісяця. Після народження дитини — $12 тис. Компенсують витрати на медобстеження та дорогу до Києва.

— Іноді запрошують жінку пожити до себе, — каже консультант. — Так її легше контролювати. Бо бувають такі, які навмисно п"ють та курять, щоб зашкодити дитині.

Останнім часом до центру частіше звертаються жінки з сіл.

— Це замовникам подобається. У селі чистий клімат, здоровіші люди. З ними менше проблем, — запевняє консультант. — Городянки частіше шантажують замовників абортами, вимагають підвищити суму, скаржаться на погане ставлення.

Наостанок мені пропонують під"їхати до центрального офісу в Житомирі для підписання юридичних паперів. Лише після спілкування з юристом та психологом почнуть готувати до запліднення.

Зараз ви читаєте новину «Сурогатній матері пропонують 12 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути