понеділок, 15 жовтня 2012 05:00

Сторічні труби ніколи не проривають

— У нас є ще царські труби у самому центрі міста у сквері Козицького біля водонапірної вежі, — розповідає начальник комунального підприємства"Вінницяоблводоканал" 58-річний Василь Сиска. — Вони зроблені з дуже якісного чавуну, мають царські емблеми. Там ніколи не було проривів. Якось треба було замінити засувку, планували за час упоратися, а робили всю ніч. Не могли розрізати той чавун. У радянські часи пішли труби неякісні. Тоді боролися за кількість, а не за якість. Вони тепер так розповзаються, що ремонтувати їх важко.

Де найчастіше прориває?

— Проблемні місця — Хмельницьке шосе та проспект Космонавтів. Труби там чавунні, радянські. А вони бояться гідравлічних ударів. До того ж лежать під дорогою, де дуже багато машин.

Хто платить за воду, що витікає під час аварії? Кажуть, її розкидають по всіх жеках і додають до квартплати?

— Ні, аварії водогону — це наші збитки. За всю мережу, що поза будинком, відповідаємо ми. Жеки можуть розкинути вартість води, яка є на основному лічильнику в будинку, на квартири без лічильника. Якщо лічильники є у всіх і покази в сумі не збігаються, треба лізти в підвал і шукати, де протікає.

У яких районах немає водогону?

— Є у всіх. Можливо, залишилися без водопроводу окремі приватні будинки. А ось каналізації  немає на П'ятничанах, Тяжилові, Старому Місті, Слов'янці.

Воду у Вінниці вважають чи не найгіршою в Україні. Від чого залежить її смак?

— Воду беремо з річки Південний Буг, чистимо хлором. Через те що мережі зношені, у неї потрапляють частинки іржі, але там точно немає шкідливих бактерій та мікроорганізмів. Торік громадський рух "За право громадян на екологічну безпеку" проводив експертизу води в різних містах України. Коли опублікували результати, виявилося, що тільки у Вінниці, Кривому Розі та Полтаві якість відповідає нормам. Але ж Полтавська взята із свердловин на глибині 700 метрів.

Якщо труби старі, чому їх не міняють?

— Щоб замінити всі зношені труби, потрібні величезні кошти. Все робимо поступово. На листопад запланували роботи на вулиці Стеценка. Намагаємось економити. Труби міняємо методом санації. Тобто у старі вкладаємо пластикові меншого діаметру, якщо дозволяє тиск у мережі. Це здешевлює і пришвидшує роботу, бо ми не проводимо розкопок, а затягуємо лебідкою нові труби у старі через колодязі. Загалом по Вінниці замінили 10 відсотків труб на пластикові.

Якби було на рахунку підприємства кілька десятків мільйонів, що б зробили в першу чергу?

— Реконструювали б водопровідну насосну станцію. На це потрібно 20 мільйонів гривень. Тоді могли б зовсім закрити старішу станцію. Скоротили би десь 50 посад із 860, що є на підприємстві. Тоді вода подешевшала б.

Зараз ви читаєте новину «Сторічні труби ніколи не проривають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути