четвер, 25 листопада 2010 17:45

Старшокласники приносять із дому чай і бутерброди

Автор: фото: Тамара ТИСЯЧНА
  Учень 9-го класу Великокрушлинецької школи Олексій Конопліцький розпаковує бутерброди,
Учень 9-го класу Великокрушлинецької школи Олексій Конопліцький розпаковує бутерброди,

У школах Вінницького району перестали готувати обіди для старшокласників.

— На них ішли продукти, які приносили до школи батьки або виділяли приватні підприємці як благодійну допомогу, — пояснює начальник районного відділу освіти Сергій Гончарук, 47 років. — Користувались електроплитами. Контрольно-ревізійне управління  виявило, що сплачуємо за електроенергію коштами, виділеними на харчування молодших школярів. А це порушення. Заборонили готувати обіди. Взагалі на законодавчому рівні не прописано, як харчувати дітей за батьківські кошти. Є лише одна схема: харчування має здійснюватися тільки через приватного підприємця або організацію, яка має на це право. Тобто шкільна їдальня здається в оренду, там готують їжу, а батьки за це платять.

У Великих Крушлинцях овочі для школи вирощують на 0,8 га. Цього року зібрали близько 3 т городини: картоплі, моркви, буряків, цибулі. Використати їх не мають права.

— Якщо готувати обіди старшокласникам не дозволять, змушені будемо продати урожай, — розповідає директор школи Валерій Ришинець, 62 роки. — Зараз використовуємо ці продукти для молодших класів. Підприємця, який би взявся годувати старшокласників, знайти у нас нереально. Село віддалене, ніхто сюди не їздитиме.

Половина учнів дев'ятого класу придбали термоси. Носять до школи чай. Решта наливають чай або компот у півлітрові пластикові пляшки. З дому беруть бутерброди, пиріжки, печиво.

— Із початку навчального року в шкільній їдальні харчуються лише учні молодших класів та діти із малозабезпечених сімей, — говорить директор Лаврівської школи Ольга Очеретна, 52 роки. — Таких у нас двоє у дев'ятому класі. Старшокласникам класні керівники готують чай, і вони класом їдять у їдальні принесене з дому. Але ми знайшли підприємця, який погодився годувати наших дітей. Він має у селі продуктовий магазин.

У Гавришівській середній школі одна електроплита. Здавати їдальню в оренду дирекція школи не може, бо приміщення замале.

— Раніше діти у нас їли три перерви підряд, бо всі не поміщалися, — розповідає місцева Раїса Ткаченко. Її дочка Оксана навчається у восьмому класі. — Тепер даємо з дому термос із чаєм, бутерброди. Стісняються, не всі беруть з собою їжу. Просили у місцевому кафе, щоби привозили дітям готові обіди, але виходить дорого.

Зараз ви читаєте новину «Старшокласники приносять із дому чай і бутерброди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути