Ексклюзиви
четвер, 12 лютого 2009 17:22

Сосонську школу сточив жук сірий усач

Автор: фото: надане Михайлом П’ятаком
  Учителька початкових класів Сосонської школи Галина Головняк з учнями свого 4-го класу. У школі триває ремонт з 2003-го. Ці учні чотири роки вчаться у пристосованому приміщенні 1913 року побудови
Учителька початкових класів Сосонської школи Галина Головняк з учнями свого 4-го класу. У школі триває ремонт з 2003-го. Ці учні чотири роки вчаться у пристосованому приміщенні 1913 року побудови

"Тьоті-дяді, поможіть! Нашу школу збережіть! Ми — не гірш, ніж ваші діти. Хочем в гарній школі вчитись". Такого вірша чиновникам Вінницького району та держави написав третьокласник Сосонської школи Ілля Місецький. 2003-го заклад визнали аварійним.

— У дерев"яних перекриттях, підлозі, балках та кроквах завівся сірий усач. Цей шкідник ще страшніший за шашіль, — каже директор школи Михайло П"ятак, 45 років. — Почали сідати балки, руйнуватися криша.

340 учнів школи перевели до 100-річної будівлі, де займалися діти початкових класів. Навчання організували у дві зміни. Задіяли навіть підсобні приміщення. Щоб діти не верталися додому пізно, уроки скоротили.

— Вибивати кошти на капремонт через тендерну палату їздили до Києва. Проект потягнув на 3,1 мільйона гривень, — продовжує Михайло Миколайович. — Розпочали реконструкцію 2006-го. Підрядником виступила  вінницька фірма "Ефа-сервіс". Але будівельники відійшли від проекту. Треба було починати із заміни перекриття між першим та другим поверхом, а потім робити дах. А вони почали із криші, розкрили її, всередину затекло. Представники з технагляду сварилися, мало до бійки не доходило, але керівник фірми сказав: знає, що робить. Перший мільйон 2006-го худо-бідно використали. Встановили металеві балки, пластикові вікна. За рік мали робити дах, але через суперечки між підрядником, проектантами та технаглядом 600 тисяч забрав бюджет як невикористані.

Реконструкцію заморозили. Підрядник подав на райвідділ освіти до суду.

— Губернатор підписав розпорядження передати функції замовника від відділу освіти до управління капітального будівництва, — каже П"ятак. — Але доки триває суд, управління капітального будівництва не хоче приймати об"єкт. Відтак не можна провести тендер.

На 2009 рік на реконструкцію школи в Сосонці держава коштів не виділила. Новий проект коштує 7 млн грн. Ремонту потребує також приміщення старої школи.

Зараз ви читаєте новину «Сосонську школу сточив жук сірий усач». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути