четвер, 17 вересня 2009 16:39

Синагогу ремонтували двічі

18 вересня на єврейський Новий рік відкрилася синагога в Жмеринці.

— Справжньої руйнації синагога зазнала під час примусового виселення з неї страхової фірми "Оранта", — говорить член єврейської громади Ізя Клецерман. — 2003 року за рішенням суду страхову фірму зобов"язали покинути приміщення. На прощання  будівельники в кімнатах зірвали підлогу, спиляли труби та батареї. Навіть шифер із туалету на вулиці забрали.

Жмеринську синагогу закрили 1962-го. Зробили там міську бібліотеку. Потім у приміщенні були склади "Смешторга" та офіс страхової компанії.

— Суди за повернення культового приміщення тягнулися три роки, — розповідає Єфим Кесельбренер зі Жмеринки. — І тільки після того, як підняли архіви, "Оранту" зобов"язали повернути нам приміщення. Із ремонтом допоміг відомий в Жмеринці підприємець Зіновій Трахтенберг. Він купив котел, 50 стільців і два комп"ютери, зробив опалення, застелив плиткою підлогу. Ремонт довелося робити двічі, бо коли вибивали старі дерев"яні вікна, стіни потріскалися.

Синагога має чотири кімнати та ритуальний зал на 80 кв. м. В одній із кімнат зупиняється рабин, що приїжджає на свята з Житомира.

Тодішній керівник "Оранти " Анатолій Гамарник сьогодні очолює іншу страхову компанію.

— Коли ми вселялися в приміщення тоді ще "Смешторга", а не синагоги, то зробили капітальний ремонт, — пояснив Анатолій Володимирович. — Красили, білили, ремонтували підлогу, вікна, двері, поставили новий паркан. Це коштувало чималих грошей.

Зараз ви читаєте новину «Синагогу ремонтували двічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути