четвер, 26 листопада 2009 17:59

Сергій Тігіпко: "Місцеве самоврядування залишилося без засобів до існування"

Автор: фото з сайту www.tigipko.com
  ”Україна незабаром утратить можливість оплачувати рахунки”
”Україна незабаром утратить можливість оплачувати рахунки”

Так відомий економіст і політик Сергій Тігіпко коментує факт, що Верховна Рада не змогла ухвалити в першому читанні проект Закону "Про державний бюджет на 2010 рік". Власні доходи становлять близько 5% місцевих бюджетів, решта — закріплені доходи, дотації та субвенції з державного бюджету. Відповідно, місцеві ради мають змогу розпочати підготовку власних бюджетів тільки після того, як народні депутати проголосують за проект головного фінансового документа країни в другому читанні. Таким чином, уже з січня місяця припиниться фінансування всіх витрат, окрім виплати зарплат і комунальних платежів. Буде заморожено будівництво і ремонт доріг, мостів та інших об"єктів інфраструктури.

"Причина цього не так у перманентній політичній кризі, як у неповноцінному бюджетному законодавстві. Державний бюджет необхідно приймати не на рік, а на три. Тоді не буде щорічних грудневих авралів у роботі парламенту, а відсутність фінплану на наступний рік не буде негативно впливати на державні фінанси. Ключові закріплені доходи місцевих бюджетів, зокрема земельний податок і податок на доходи фізичних осіб, необхідно перевести в категорію власних доходів. Тоді місцеві ради зможуть розпоряджатися цими грошима і парламентська криза не буде блокувати роботу цілої країни", — вважає Сергій Тігіпко.

"Потрібні негайні та радикальні заходи для порятунку національної фінансової системи"

"Найбільші аналітичні центри сигналять світовому бізнесу, що Україна незабаром утратить можливість оплачувати рахунки. Ще більше турбує відсутність бодай якоїсь реакції на ці сигнали з боку уряду та Національного банку".

Так Сергій Тігіпко коментує рейтинг ризикованості вкладення в державні боргові зобов"язання України, опублікований Credit Market Analysis за підсумками третього кварталу 2009 року. Україна посіла в ньому перше місце в світі.

"У такій ситуації потрібно припинити нарощування зовнішнього боргу шляхом отримання позик від комерційних організацій — кожен позичений на ринку долар або євро обходяться нам за нинішніх умов надто дорого. Однак держава сьогодні нездатна на чесні й відповідальні дії, що й підтверджується скандально низьким рівнем надійності українського зовнішнього боргу", — переконаний Сергій Тігіпко.

"Україну перетворюють на країну третього світу"

"Уряд допомагає іноземним виробникам і душить вітчизняних". Так Сергій Тігіпко коментує рішення Кабміну видати державні гарантії під кредити на закупівлю медичної техніки й обладнання за кордоном на 15 млрд грн. Передбачається купити нові машини швидкої допомоги, обладнання й інструменти. Однак отримання цих кредитів означає, що найближчі п"ять років вітчизняні лікарні та поліклініки не закуповуватимуть нового обладнання, виникнуть труднощі з придбанням ліків — усі кошти підуть на погашення боргів. Окрім того, ці позики можуть призвести до занепаду вітчизняної медичної промисловості, адже всі гроші витратять на закупівлю іноземних товарів.

Державний бюджет необхідно приймати не на рік, а на три

"Зазвичай в умовах кризи уряду всіляко стимулюють експорт продукції національного виробника, — говорить політик. — У тому числі через надання так званих "зв"язаних" кредитів — позик за низькими ставками, виданих з умовою придбання конкретної партії товарів. Такі кредити дуже вигідні країнам-кредиторам — вони стимулюють виробництво, і вкрай невигідні країнам-боржникам, оскільки не дають розвиватися власній промисловості. Основними одержувачами таких кредитів традиційно є слаборозвинені країни Африки й Азії, які не мають власної медичної промисловості. Тепер і Україна претендує на місце в цьому сумному списку".

 

"Україна повинна стати сполучною ланкою між Європою та Росією"

"Євроатлантична спільнота і сама Європа – напередодні радикальних змін. За мінливих умов Україна має посилювати свою дипломатичну роль у регіоні, проводити гранично прагматичну та конструктивну політику у відносинах із НАТО та найближчими сусідами".

Так економіст і політик Сергій Тігіпко коментує заяву міністра оборони Німеччини Карла-Теодора цу Гуттенберга під час міжнародного форуму з питань безпеки в канадському Галіфаксі. Міністр закликав до кардинальної реформи НАТО, зокрема — до посилення співпраці з країнами, що не входять до Альянсу, а також до створення нових структур усередині НАТО.

"Альянс уже розглядає Росію як реального та перспективного партнера — незважаючи на тертя між ними. Ця обставина вимагає від нас багатовекторної зовнішньої політики, звільненої від ідеологічних забобонів, — наголошує Сергій Тігіпко. — Перезавантаження відносин із Москвою, угода з ЄС про асоціацію та зону вільної торгівлі — це реальні кроки, які ми повинні зробити максимально швидко. Роль сполучної ланки між старою Європою та нашими східними сусідами — це дуже сильна й вигідна позиція". 

Зараз ви читаєте новину «Сергій Тігіпко: "Місцеве самоврядування залишилося без засобів до існування"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути