четвер, 22 жовтня 2009 17:36

Повітряні системи одночасно опалюють, вентилюють та кондиціонують

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  Ігор Побережний монтує піч повітряного опалення на цокольному поверсі приватного будинку у Вінниці
Ігор Побережний монтує піч повітряного опалення на цокольному поверсі приватного будинку у Вінниці

Повітряні системи підтримують у будинку тепло взимку та прохолоду влітку, забезпечують надходження свіжого повітря ззовні. Додаткове обладнання очищує повітря від пилу (до 0,001 мкм), автоматично зволожує та стерилізує ультрафіолетовим світлом.

— Це якесь чудо, а не отоплєніє, — запевняє вінничанин 43-річний Анатолій Бондарчук. Місяць тому він обладнав будинок системою повітряного опалення. — Ніколи не думав, що одне й те саме оборудованіє може і гріти, й охолоджувати, й очищати повітря.

У сім"ї Бондарчуків росте 4-річна Аліна. Анатолій Васильович зауважує, що заради доньки погодився встановити обладнання.

— Зразу не хотів, бо дуже дорого. Але жінка всі вуха прожужжала. Самі понімаєте — другий брак, молода супруга — вмовила. Але тепер бачу, що не прогадав. По-перше, для Алінки безпечно. Ніде тобі ніяких радіаторів і труб. По-друге, зекономив на цьому залізі. І на кондиціонері.

Система повітряного опалення ідеально підходить для будинків на кілька поверхів.

— Якщо якимось поверхом чи кімнатами не користуються, їх можна не опалювати, — зазначає технічний директор товариства "Сучасні технології мікроклімату" Олег Заступ, 50 років. — Для цього встановлюється спеціальний модуль зонального управління.

Використання програмованих термостатів дає змогу вмикати черговий режим. Завдяки йому температура в приміщенні за відсутності людей підтримується на мінімально можливому рівні. Наприклад, 5–10°С. Тому заощаджується 5–25% енергії.

Ефективність систем досягає 93–95 відсотків

— Коли господарі повертаються додому, температура відновлюється через кілька хвилин, — каже монтажник із "Сучасних технологій мікроклімату" Ігор Побережний, 35 років. Показує електронний пульт, завбільшки як долоня. — За допомогою цього маленького пульта керуємо всією системою. Якщо люди захочуть відмітити Новий рік десь у Карпатах, можуть узагалі виключити систему. З нею нічого не станеться. На відміну, наприклад, від водяного опалення — там розмерзаються батареї.

— Нагрівач повітря вмикається три-чотири рази на добу, працює 15–20 хвилин. Завдяки цьому дає більше тепла при менших енергозатратах, — зауважує монтажник 25-річний Максим Заступ.

Система опалення не захаращує помешкання.

— Для установки нашого обладнання використовуємо цокольні поверхи, підвали, горища. Розводимо там вентиляційні канали, ставимо необхідне обладнання— говорить Олег Заступ. — Так що в приміщенні практично нічого не видно. Встановлюємо один-два дифузори на кімнату. Це такі спеціальні круглі отвори невеличкого розміру в стелі для подачі повітря.

У фірмі "Сучасні технології мікроклімату" всі роботи роблять "під ключ": від установлення основних блоків,сервісного та гарантійного обслуговування до консультаційного навчання клієнтів, як користуватися системою.

— У світі цей метод опалення користується великим попитом, ефективність таких систем досягає 93–95 відсотків, — Олег Олександрович розповідає, що п"ять років навчався у Чиказькому коледжі Американської асоціації інженерів повітряного опалення, вентиляції та кондиціювання за відповідною спеціальністю. — А ще це самий ефективний і дешевий спосіб створити у теплицях необхідний мікроклімат.

Зараз ви читаєте новину «Повітряні системи одночасно опалюють, вентилюють та кондиціонують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути