Ексклюзиви
четвер, 11 грудня 2008 15:06

Плаванням лікують вивихи суглобів

Плаванням лікують вивихи суглобів

Із вересня у вінницькому приватному басейні навчають плавати дітей віком від двох місяців. Одночасно займаються шість матерів із малюками. Спершу їх підтримують у воді, щоб училися махати руками й ногами. Навколо плавають різнокольорові іграшки, малеча до них тягнеться.

— Вода добре втримує вагу тіла й дитина в ній спокійно рухається, — пояснює інструктор Назар Шуть, 30 років. — Якщо вчасно починати тренування, малюк може навчитися плавати і під водою.

Інструктор радить починати заняття за 2 тижні після народження.

— Як тільки заживе пуповина, — говорить Шуть. — Немовлята можуть пропливти під водою кілька метрів. Цей рефлекс у них від народження. Якщо не тренуватися, він зникає після третього місяця життя.

Перші заняття із дітьми інструктор радить проводити вдома:

— Температура води має бути до 36 градусів. Перед тим як занурювати дитину, варто її привчити до води. Спочатку на півсекунди, тоді на секунду. В цей час потрібно рукою закривати носик і ротик малюкові. Він звикне й затримуватиме дихання самостійно. Такі діти у 5-річному віці зможуть пропливати під водою 50 метрів.

У басейн приходять після 2 міс.

— Ми вперше прийшли, — розповідає Ольга Розторгуєва, 26 років. Вона плаває із 2-річною донькою Анною та 7-місячним сином. — Синок узагалі не боїться, а донька не хотіла йти у воду.

Після плавання діти краще сплять, спокійніші й менше хворіють.

— У мене малий після першого заняття проспав майже 10 годин, — згадує Олена Мощинська.

Марина Ткаченко плаванням вилікувала у сина дисплазію —вроджений вивих тазостегнового суглоба.

— У сім місяців моєму Антонові лікарка поставила діагноз, — розказує Марина. — Мали надіти стремена, в яких він ходив би півроку.

За місяць занять Антон навчився плавати.

— Зразу вода йому не нравилася, плакав, — веде далі мати. — Згодом звик, через місяць Антон сам пропливав 2 метри. Після плавання йому робили спеціальні масажі на розтягування. За два місяці зникла дисплазія, син почав ходити.

— Діти, які плавають, не мають проблем із хребтом, швидше вчаться ходити й мають гарну дрібну моторику, — зауважує інструктор. — Моя донька у 7 місяців вміла визбирувати на купку гречку, хоча медсестра казала, що це неможливо. Плаванням та спеціальними вправами лікують навіть дітей із церебральним паралічем.

Заняття проводять двічі на тиждень. Година з інструктором коштує 25 грн, удома — 50. Назар Шуть радить займатися двічі на тиждень.

— У басейні має бути температура 30 градусів, — додає інструктор. — Після плавання дитину треба облити водою на 2–3 градуси холоднішою.

Зараз ви читаєте новину «Плаванням лікують вивихи суглобів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути