четвер, 09 грудня 2010 17:57

Під будинком знайшли 127 снарядів

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Неподалік бази аварійно-рятувальної частини МНС піротехнік Сергій Гайдеш (праворуч) показує Анатолію Жукову навчальний артснаряд
Неподалік бази аварійно-рятувальної частини МНС піротехнік Сергій Гайдеш (праворуч) показує Анатолію Жукову навчальний артснаряд

База групи піротехнічних робіт аварійно-рятувальної частини Міністерства надзвичайних ситуацій розміщена за селом Якушинці за 5 км від Вінниці. Тут працюють 17 саперів.

Демонструють свою роботу. Попередньо ховають у землі снаряд.

— Спочатку перевіряємо територію міношукачем. У нас є такий, що відчуває метал на глибині 10 метрів, — каже старший сапер Андрій Вокалюк. — Металошукачі реагують і на золото. Кілька років тому в Барському районі на городі біля снаряду знайшли золоту каблучку.

Металошукач починає сигналити. Підходить начальник відділення піротехнічних робіт 25-річний Сергій Гайдеш. Довгим гострим штирем обережно протикає землю.

— Це "щуп". Ним прощупуємо ґрунт. Коли натикається на метал, визначаємо приблизні розміри. Потім ніжно знімаємо лопаткою землю, — Сергій за хвилину відкопує 5-кілограмовий артилерійський снаряд.

Цьогоріч по області виявили понад 3 тис. снарядів часів війни. Найбільша знахідка була у 2008-му — 500-кілограмова авіабомба.

— Лежала на городі в пенсіонерки в Бершадському районі. Та збирала врожай, плуг трактора за щось зачепився. Довелося це "щось" підривати прямо на місці. Радіус вибуху міг сягати 800 метрів. Бомбу ми накрили пірамідою з 300 мішків піску. Додатково прикидали двома вантажівками глини. У результаті сарай бабусі, що стояв за 18 метрів, навіть не тріснув. І ні одна цибулина на городі не постраждала, — розповідає головний фахівець із піротехнічних робіт Анатолій Жуков.

20 листопада сапери знешкодили 10 бойових снарядів у селі Іллінецьке Іллінецького району. Їх виявили, коли проводили водогін. За чотири дні до того в райцентрі Липовець підірвали 10 гранат і понад 500 патронів. Їх також знайшли під час проведення водогону.

— Перед початком будівництва потрібно обов'язково перевірити місцевість на наявність вибухонебезпечних предметів, — додає Жуков.

Перевірка одного гектара коштує 1400–1800 грн.

— На будівництві нової кондитерської фабрики "Рошен" наші сапери знайшли понад три тисячі патронів та три артснаряди. У Ладижині, де будують птахофабрику "Наша Ряба" — шість боєприпасів і рештки двох німецьких солдатів. Восени 2007 року у Гнівані Тиврівського району виявили 127 одиниць боєприпасів. Там звели п'ятиповерхівку для працівників кар'єрного заводу. Коли прокладали систему водопостачання, знайшли боєприпаси. Вони містили 1300 кілограм у тротиловому еквіваленті. Якби вибухнуло, від цього будинку нічого б не залишилося. Подібна ситуація була в Оратівському районі при проведенні газопроводу. Там під фундаментом житлового будинку лежали 46 боєприпасів. На іншій вулиці — 18 мінометних мін.

Цікавлюся, чи не страшно працювати сапером.

— Якщо перестанеш боятися, не будеш помічати своїх же помилок. Тоді пора звільнятися, — пояснює Анатолій Жуков.

Зараз ви читаєте новину «Під будинком знайшли 127 снарядів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути