Ексклюзиви
понеділок, 01 серпня 2011 00:30

Перші п'ять днів лікування оплачує роботодавець

49-річний Олександр Волинець з управління Держгірпромнагляду розслідує тяжкі та смертельні випадки на виробництві.

Як отримати відшкодування у випадках виробничої травми?

— Для цього треба мати на руках акти Н1 та Н5, які складає спеціальна комісія після розслідування випадку. Якщо мова йде про тимчасову втрату працездатності, то розслідування триває три дні. До складу комісії входять троє людей із підприємства та представник Фонду страхування від нещасних випадків на виробництві. Якщо це повна втрата працездатності, тяжкі наслідки або смертельний випадок, то теруправління Держгірпромнагляду розслідує 10 днів.

Як нараховують компенсації?

— У випадку тимчасової втрати працездатності, перші п'ять днів лікування оплачує роботодавець, решту витрат несе фонд соцстраху. Якщо це тяжкий чи смертельний випадок, то утриманці працівника мають право на отримання разової допомоги у розмірі 12 річних середньомісячних зарплат. Утриманцями вважають дружину, неповнолітніх дітей, батьків-пенсіонерів, дітей-інвалідів та дітей, які народилися впродовж 10 місяців із дня смерті. Якщо людина після травми вже не зможе працювати, то має право щомісяця отримувати регрес. Це — гарантоване відшкодування спричинене втратою працездатності на виробництві. Розмір регресу визначає медико-санітарна експертна комісія. Максимально може бути 80 відсотків його середньої зарплати.

Що робити, якщо підприємство приховує травму працівника?

— Людина має сама зафіксувати випадок. Треба повідомити роботодавця, управління Держгірпромнагляду та фонд соцстраху. Якщо розслідування не розпочнеться, працівник відшкодування не отримає.

У яких випадках працівник не матиме жодної компенсації?

— Якщо людина з підприємством уклала договір підряду, де працівник зобов'язується виконати роботу на свій страх і ризик, то такі відносини не розслідуються і не компенсуються. Якщо ж людина просто не оформлена на роботі, то розслідування проводиться, але все оплачує роботодавець. Фонд не сплачує нічого, оскільки внесків до нього не було.

Згадайте найрезонансніший випадок за останні п'ять років.

— 14 лютого 2007 року підсобних працівників 35-річного Юрія Пожидаєва та 40-річного Миколу Воловика засипало зерном кукурудзи на смерть. Це сталося на складі комбікормового заводу Погребищенського відділення держпідприємства "Нафком-Агро". На складі тоді було 3,6 тисячі тонн зерна. Чоловіків знайшли тільки на шостий день.

Зараз ви читаєте новину «Перші п'ять днів лікування оплачує роботодавець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути