четвер, 07 жовтня 2010 17:45

"Пенсіонери заповняють лише заяву та декларацію"
7

Надія Ходацька: ”Для отримання субсидій довідок збирати не треба”
Фото: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
Змінилися правила оформлення субсидій. Раніше їх призначали, якщо витрати на комунальні послуги перевищували 15?"20 відсотків доходу сім'ї, зараз - 10?"15. На запитання відповідає начальник управління праці і соціального захисту Вінницького району Надія Ходацька, 48 років.  

Василь Фонарьов, 54 роки, село Федорівка, Шаргородського району:

Чи маємо ми право на субсидію, якщо із сім'ї дохід отримую лише я - пенсію 700 гривень.

Дружина і син не працюють.

- Не маєте права. Але бувають винятки. Субсидію надають, якщо сім'я малозабезпечена чи людина хворіє.

Марія Харичинська, 66 років, Вінниця:

Кажуть, листи, які присилають із соцзабезу, недійсні. Не варто навіть заповнювати їх і відсилати. Я всі папірці збирала, як раніше: сама ходила в жек, в інші контори.

- Листи дійсні, але їх надсилають лише пенсіонерам. Якщо людина працює, то вона такого листа не отримає. Потрібно написати заяву в соцзабезі та заповнити декларацію про доходи. В заяві вказати установу, куди звертається заявник, прізвище, ім'я по батькові, зареєстрована адреса проживання, паспортні дані та чи маєте пільги. Також вказуєте, вперше чи повторно звертаєтесь по субсидію. І, найголовніше, - що сім'я дає згоду на збір інформації про її доходи, власність та майно.

 

Броніслава Байдилюк, 51 рік, Вінниця:

Ми з чоловіком отримуємо по 800 гривень зарплати. Син працює неофіційно, дочка живе в іншій області. Але діти приписані в нашій квартирі. Виходить, субсидія нам не положена?

- Ви, швидше за все, маєте право на субсидію. Якщо діти з вами справді не проживають, треба  звернутися в жек, щоб на них не нараховували комунальних платежів. А розрахували на дві особи. Тоді призначають субсидію.

Антон Грек, 82 роки, Вінниця:

Ми з дружиною разом маємо 1600 гривень пенсії. Розкажіть, що таке взагалі субсидія.  Можна якось самостійно порахувати, чи ми маємо на неї право?

- Субсидія - це допомога держави для оплати комунальних послуг. Якщо спільних доходів сім'ї для цього не вистачає - нараховують субсидію. Наведу приклад, як самостійно розрахувати, чи ви претендуєте на субсидію. Ви працюєте і ваша середня зарплата за шість місяців становить 1800 гривень. 15 відсотків (як працюючому) від вашої зарплати - це 270 гривень. За комунальні послуги, наприклад, маєте платити 350. 350 ?" 270 = 80. Це і буде субсидія.

Якщо ви - пенсіонер і ваш середній сукупний дохід на місяць, наприклад, становить тисячу гривень. А квартплата, приміром - 250. То 10 відсотків (як пенсіонеру) - це 100 гривень. 250?"100=150 - такою буде ваша субсидія.

Працездатні особи, за новими правилами, мають заповнити заяву, декларацію та надати довідку про доходи за останні шість місяців включаючи вересень. Пенсіонери заповняють лише заяву та декларацію. Довідки з комунальних служб, звірку по ДАІ, паспортному столу й бюро технічної інвентаризації ми самі будемо збирати електронним обміном із цими службами.

Людмила Клименко, 43 роки, Вінниця:

Я - домогосподарка, виховую молодшого сина. Старшому 18, але він ніде не працює. Живемо з чоловікової зарплати. В одному із сіл під Вінницею маємо город.

- 6 соток землі під час нарахування субсидії не враховуємо. Якщо землі більше, то у Вінницькому районі за кожну сотку враховують по 1,05 гривень, як дохід. По області ціна коливається 1?"1,30 гривень. Цій сім'ї варто йти на комісію, можливо, субсидію їм призначать. Усе залежить від того, чому син і жінка не працюють. Можливо, хлопець ще навчається, а жінка - в пошуках роботи.

 

Олеся Пилипчик, 25 років, місто Іллінці, Вінницької обл:

У мене батьки - пенсіонери, живуть у приватному будинку. Я давно живу й працюю у Вінниці, але приписана вдома. Батько каже, через це не може оформити субсидію. І ще: чи правда, що субсидію не надають тим, у кого є автомобіль. У батьків "лада" 1992 року випуску, придбали шість років тому.

- Батькам в першу чергу варто взяти довідки в сільраді й у газконторі, що всі платежі проводяться на дві особи. З цими довідками звернутися в соцзабез для призначення субсидій. Машину, в даному випадку, до розрахунку не братимуть. Беруть до уваги тільки дороговартісні товари, що були куплені протягом року.

Зараз ви читаєте новину «"Пенсіонери заповняють лише заяву та декларацію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути