Ексклюзиви
четвер, 23 жовтня 2008 19:24

Оправу підбирають під форму обличчя

Оправу підбирають під форму обличчя

51-річна вінничанка Валентина Заліпська вперше звернулася до лікарів обстежити зір. Жінка недобачає рік.

— Читаю газету і все зливається, — каже Заліпська. — Після огляду взнала, що в мене розвивається короткозорість. Трохи запустила. Очки буду одягати пока для читання. Їх купила за 35 гривень.

Порушення зору може виникати з віком. Якщо зір хороший, очі слід обстежувати після 40 років. Може проявлятися катаракта та глаукома. Нелікування цих хвороб може призвести до сліпоти.

— Носити окуляри стало модно. Це раніше встидалися, ховали в карман, — каже  окуліст із лікувально-діагностичного центру "Ві-конт" Галина Лютворт. — Зараз є великий вибір. Головне правильно підібрати форму лінз та оправу.

У центрі підбирають лінзи для окулярів німецьких, французьких та корейських виробників. Оправи коштують від 35 грн до 3 тис.

— Дорожчі, то вже брендові оправи дизайнерів, — пояснює лікар.

Кольорові лінзи ставлять на три місяці

Лінзи для окулярів частіше беруть з антирефлексним покриттям. Вони відштовхують воду, не запотівають. Знімають відблиски лампочки. Такі окуляри захищають від електромагнітних хвиль. Їх треба одягати тим, хто довго працює за комп"ютером. Скло відбиває світло екрана, картинки стають чіткішими. Збільшується контрастність. Очі не напружуються.

— Скляна лінза частіше затирається, та й може розбитися, — каже Галина Генріхівна. — Скло з антирефлексним покриттям часто плутають із пластмасою. Це хибна думка.

Альтернативою окулярам є контактні лінзи.

— Найчастіше їх носять молоді люди з короткозорістю та далекозорістю, — каже Галина Генріхівна. — Лінзи зупиняють прогресування короткозорості.

Носять їх від місяця до шести в залежності від строку дії.

— Їх треба вчасно міняти, — зауважує Галина Лютворт. — Цього слід суворо дотримуватися. Якщо не замінити лінзи вчасно — може розвиватися кон"юнктивіт.

Лінзи потрібно зберігати в дезінфікуючому розчині. Його продають у спеціалізованих аптеках. Середня ціна лінз — від 120 грн.

— Буває, замовляють кольорові лінзи. Вони міняють колір очей, — каже лікар. — Це змінює вигляд людини. Їх ставлять на три місяці.

Зараз ви читаєте новину «Оправу підбирають під форму обличчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути