четвер, 12 листопада 2009 18:11

Очолити уряд у час кризи означає підписати собі смертний вирок

Автор: фото з сайту www.tymoshenko.ua
  Сьогодні заслуги Юлії Тимошенко крізь зуби визнає навіть частина її ворогів
Сьогодні заслуги Юлії Тимошенко крізь зуби визнає навіть частина її ворогів

На початку цього року численні експерти й політики пророкували, що економіка країни впаде під ударами кризи, а держава зазнає дефолту. Але цього не сталося. Більше того, вітчизняна економіка нарешті почала оживати. На 2010-й прогнозують зростання. І Україна, і прем"єр-міністр, яка боролася з кризою один на один, у цій сутичці вистояли.

Тимошенко не пощастило — вона очолила уряд саме напередодні кризи. Опоненти передбачали, що прем"єрка ось-ось складе повноваження й розпишеться у власному безсиллі. До повного краху і справді було рукою подати. Можна згадати, як на початку року лихоманило курс гривні. Серед людей починалася паніка, а Нацбанк як у рота води набрав. Пригадується й скандальна відставка Віктора Пинзеника.

Не забарилися з похмурими прогнозами й економісти ООН. Заявили, що Україна очолила список країн із великою ймовірністю дефолту 2009-го. У лютому те саме пророкував і авторитетний журнал "Форбс":

— У грудні минулого року Еквадор став першою країною, що "затягла пасок" через фінансову кризу й нездатність здійснити виплати по своїх позиках. Зараз, із урахуванням стрімкого погіршення ситуації у цій країні, можна з упевненістю сказати, що Україна має "гарний шанс" стати другою такою країною".

Вже в березні міжнародна агенція Standard & Poor"s знизила короткотерміновий рейтинг України й теж заговорила про загрозу дефолту. Згідно з їхніми розрахунками, від краху країну відділяв один "рейтинговий щабель". Простіше кажучи, Україна пройшла буквально по лезу бритви.

Нинішню кризу називають найсильнішою за останні 100 років. Від неї постраждали навіть розвинені й благополучні країни Євросоюзу. Що й казати про Україну з її нестабільною економічною та політичною ситуацією.

Криза вкотре продемонструвала безпорадність більшості наших політиків. У таких незручних умовах вони не хочуть влади. Вони навіть бояться її. Набагато комфортніше відсиджуватися в "залі для глядачів" і критикувати всі дії Кабміну.

Політиків не спокусили ані посади в уряді, ані прем"єрське крісло, яке Тимошенко пропонувала всім охочим. Бажаючих не знайшлося — очолити уряд у такий складний час означає підписати собі смертний вирок.

Прем"єрові нічого не залишалося, як працювати самій. На її заклики щодо необхідності об"єднатися й спільно боротися з кризою ніхто з політиків не відгукнувся.

Ми синхронно зі світовою спільнотою відштовхнулися від дна й почали рости

Реклама "ВОНА ПРАЦЮЄ" дратувала багатьох: одні називали її дурною, інші — невдалою. У політиків же вона викликала різку ворожість. Швидше за все, тому що відображала реальну ситуацію — поки вона працює, інші...

Тимошенко значно простіше було б виграти вибори, перебуваючи в опозиції. Прем"єр це розуміла. І все ж таки взяла на себе тягар відповідальності за країну. Хтось же має працювати.

Сьогодні заслуги Тимошенко крізь зуби визнає навіть частина її ворогів. А експерти один за одним погоджуються: якби не її зусилля, було б набагато гірше:

— Уряд грамотно виводив країну з кризи, обрав правильний шлях, і, що важливо, вчасно й швидко звернувся за допомогою до Міжнародного валютного фонду, — каже професор Інституту міжнародної економіки Андерс Аслунд.

Експерт вважає, що Юлія Тимошенко застосувала обґрунтовані заходи у сфері державних фінансів. Такої ж думки директор Інституту економічного розвитку Олександр Пасхавер:

— Економіка одужує. Ми досить синхронно зі світовою спільнотою, навіть випереджаючи її, відштовхнулися від дна й почали рости.

За час кризи Тимошенко вдалося за допомогою рекапіталізації врятувати кілька проблемних банків. Змусила їх виплачувати людям депозити. Це стало першим кроком на шляху до відновлення банківської системи. Допомогло певною мірою повернути підірвану довіру людей до фінансових установ.

Уряд ухвалював одну за одною антикризові програми — в аграрному комплексі, металургії, хімічній промисловості — і це було саме те, чого чекали люди. Скажімо, аграрії можуть здавати зерно до державного Аграрного фонду і не турбуватися про ринок збуту. Металурги й хіміки отримали необхідні пільги. Шахти, які були на межі закриття, врятовано — падіння попиту на продукцію гірників компенсовано закупівлями вугілля до Держрезерву. Ожило вітчизняне авіабудування — вперше за довгий час з"явилися закордонні замовлення.

Ожило вітчизняне авіабудування — вперше за довгий час з"явилися закордонні замовлення

При цьому прем"єр не забувала про насущні проблеми — у газові сховища закачали рекордну кількість газу — 25 млрд кубів. За це паливо Україна вже заплатила. Отже, перезимувати ми повинні нормально.

Сьогодні можна констатувати: Україна досягла дна кризи й повільно йде вгору. Про це свідчать і цифри.

За інформацією міністра економіки Богдана Данилишина, порівняно з відповідним періодом минулого року, 2009-го падіння ВВП скоротилося, а 2010-го прогнозують його зростання на 3%. Щоправда, на думку німецького експерта Рікардо Джуччі, стабілізації може перешкодити популізм окремих політиків:

— Небезпеку створюють вимоги щодо підвищення зарплат, пенсій та інших соціальних виплат. Можливість фінансування цих витрат викликає сумніви.

Зараз ви читаєте новину «Очолити уряд у час кризи означає підписати собі смертний вирок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути