Ексклюзиви
четвер, 08 листопада 2007 07:01

На ринку з"явилися плоди фейхоа зі смаком суниці

Автор: фото: Максим КАВУН
  Вінничанка Галина Онищук на Центральному ринку вперше бачить плоди фейхоа
Вінничанка Галина Онищук на Центральному ринку вперше бачить плоди фейхоа

Біля гірки темно-зелених фруктів фейхоа на центральному ринку Вінниці поставили картонку з написом "чудо-фрукт". Нижче зазначено, що привезли його з Азербайджану, він лікує щитовидну залозу, покращує травлення, допомагає боротися з захворюванням судин, містить вітаміни А, В, С, D.

Донедавна цей фрукт продавали лише в супермаркетах Вінниці. З листопада — й на ринках.

Фейхоа схожа на аґрус. Желейна серединка за смаком нагадує суницю. Темно-зелена тверда шкірка трохи терпкувата, гірка. Продавці радять не зрізати її, а їсти все разом. Бо в ній багато йоду.

— Його можна їсти? — питає 47-річна Галина Онищук, показуючи на темно-зелені плоди фейхоа.

— Це дуже корисні ягоди, — рекламує товар 26-річна Вікторія Мостицька. — За смаком — як полуничка. Я їх із цукром через м'ясорубку пропускаю з розрахунку 1:1. Дуже корисно з'їдати за 20–30 хвилин до сніданку.

До прилавка підходить літня жінка і просить зважити півкіло фейхоа.

— У мене хронічний гепатит С, — говорить Валентина, прізвища не називає. — Лікарі сказали, нічим не вилікуєш. А я прочитала, що корисно їсти фейхоа. Протягом місяця їм сирим. На зиму з сахаром перемелюю. Почуваюся краще.

Продавчиня Вікторія Мостицька розкладає великі та малі ягоди фейхоа. Каже, це сезонний продукт, торгують ним лише в листопаді. На Центральному ринку плоди розміром із велику сливу коштують по 40 грн за кілограм, із волоський горіх — 25 грн. На Західному ринку за кілограм великих чи маленьких правлять по 25 грн. На ринку "Лісопарк" — по 30.

Стиглий фрукт м'який на дотик. Якщо фейхоа тверді та не прозорі, їх варто залишити в теплому місці на кілька днів.  Рекомендують поряд покласти стиглі яблука. Бо вони виділяють речовини, що допомагають достигати іншим.

Зараз ви читаєте новину «На ринку з"явилися плоди фейхоа зі смаком суниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути