Біля гірки темно-зелених фруктів фейхоа на центральному ринку Вінниці поставили картонку з написом "чудо-фрукт". Нижче зазначено, що привезли його з Азербайджану, він лікує щитовидну залозу, покращує травлення, допомагає боротися з захворюванням судин, містить вітаміни А, В, С, D.
Донедавна цей фрукт продавали лише в супермаркетах Вінниці. З листопада — й на ринках.
Фейхоа схожа на аґрус. Желейна серединка за смаком нагадує суницю. Темно-зелена тверда шкірка трохи терпкувата, гірка. Продавці радять не зрізати її, а їсти все разом. Бо в ній багато йоду.
— Його можна їсти? — питає 47-річна Галина Онищук, показуючи на темно-зелені плоди фейхоа.
— Це дуже корисні ягоди, — рекламує товар 26-річна Вікторія Мостицька. — За смаком — як полуничка. Я їх із цукром через м'ясорубку пропускаю з розрахунку 1:1. Дуже корисно з'їдати за 20–30 хвилин до сніданку.
До прилавка підходить літня жінка і просить зважити півкіло фейхоа.
— У мене хронічний гепатит С, — говорить Валентина, прізвища не називає. — Лікарі сказали, нічим не вилікуєш. А я прочитала, що корисно їсти фейхоа. Протягом місяця їм сирим. На зиму з сахаром перемелюю. Почуваюся краще.
Продавчиня Вікторія Мостицька розкладає великі та малі ягоди фейхоа. Каже, це сезонний продукт, торгують ним лише в листопаді. На Центральному ринку плоди розміром із велику сливу коштують по 40 грн за кілограм, із волоський горіх — 25 грн. На Західному ринку за кілограм великих чи маленьких правлять по 25 грн. На ринку "Лісопарк" — по 30.
Стиглий фрукт м'який на дотик. Якщо фейхоа тверді та не прозорі, їх варто залишити в теплому місці на кілька днів. Рекомендують поряд покласти стиглі яблука. Бо вони виділяють речовини, що допомагають достигати іншим.
Коментарі