середа, 14 травня 2008 18:52

На ринках поставлять електронні ваги

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Анатолій Бакай торгує на ринку ”Урожай” у Вінниці. Важить овочі на механічних вагах, міняти їх на електричні не хоче. Каже, що ті дорогі, а старі механічні нікуди подіти
Анатолій Бакай торгує на ринку ”Урожай” у Вінниці. Важить овочі на механічних вагах, міняти їх на електричні не хоче. Каже, що ті дорогі, а старі механічні нікуди подіти

До 1 серпня продавці на всіх ринках Вінниці повинні замінити механічні ваги на електронні. Так міська влада боротиметься із обважуванням.

— Для закупівлі електронних ваг ми дали три місяці. Цього часу достатньо, щоб їх придбати, — каже міський голова 30-річний Володимир Гройсман. — Де людина закуповуватиме їх, то її справа. Головне, щоб вони були сертифіковані на території України й перевірені Держстандартом. Якщо з серпня цих ваг не буде, підприємців штрафуватимемо.

Світлана Божко, 41 рік, живе у Вінниці. За продуктами ходить на Центральний ринок.

— На базарі овочі дешевші, та їх постійно недоважують на грамів 50–150, — розмірковує Світлана. — Тиждень тому купувала два кіла помідор по 17 гривень. Вдома переважила — виявилось, обдурили на 450 грамів. Я за ті помідори й занесла їх обратно. Продавщиця відмовилася переважувати. Забрала кульок і віддала гроші.

30-річна Ірина Яблочнікова торгує на Привокзальному ринку. Каже, що продавці спеціально накручують ваги на 50–100 г уперед.

— Я реалізатором стою, мені хазяїн привіз ваги поламаними, — пошепки розповідає. — Пригрозив, щоб не ляпала язиком. Наприклад, ящик огірків на 10 кілограмів продаю як 12. Вже кілька разів мала проблеми з покупцями, але грошей ще не вертала.

Електронні ваги коштують майже 1000 грн. Більшість продавців купувати їх не хочуть.

— Та ті електронні ваги постійно ламаються, — бідкається 48-річна Ілона Давидова, що торгує печивом на ринку. — Як тільки сира погода вони глючать. Буває самі виставляються то на мінус, то на плюс. У мене раніше були. Та я їх поміняла на механічні, бо надійніші.

Найчастіше продавці обважують на так званих тарілочних вагах "Рівноваги". До 200 г важити відмовляються.

— Та в них гирі легші на 200 грамів, — розповідає Юлія Марчук. Вона купувала моркву. — Якось попросила зважити одну морквину. То на тій вазі вона заважила 450 грамів, а на електронній переважила — 250. Тоді продавщиця повернула гроші.

Контрольними вагами, які стоять на кожному ринку покупці користуються рідко. Одні не знають де їх знайти. В інших немає на це часу.

— На електронних вагах тепер можна буде зважувати й малу вагу, — каже Світлана Божко.

Зараз ви читаєте новину «На ринках поставлять електронні ваги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути