Ексклюзиви
четвер, 19 червня 2008 19:10

На дах з металочерепиці дають 10-річну гарантію

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Будівельники 33-річний Олег Денисюк (у жилетці) та 26-річний Андрій Токарчук монтують металочерепичний дах на новозбудованому будинку у мікрорайоні П’ятничани у Вінниці. Під металочерепицю майстри радять покласти плівку, щоб дах не протікав
Будівельники 33-річний Олег Денисюк (у жилетці) та 26-річний Андрій Токарчук монтують металочерепичний дах на новозбудованому будинку у мікрорайоні П’ятничани у Вінниці. Під металочерепицю майстри радять покласти плівку, щоб дах не протікав

Дахи в новобудовах тепер криють переважно гофрованим металево-прокатним листом різних кольорів — металочерепицею. Матеріал не з дешевих. Виробники запевняють, що він служитиме щонайменше 50 років.

— Наші клієнти — переважно дачники, — каже Віталій Головатюк, комерційний директор однієї з вінницьких фірм. — Раніше крили хати шифером. Через 20–30 років дерев"яні крокви й обриштування втрачають міцність, і сильні пориви вітру можуть зірвати такий дах.

Найлегше та найдешевше — перекрити його металочерепицею або хвилястим бітумним листом, запевняє Віталій. Металевий прокат уп"ятеро легший за шифер, тому навіть підгнилі конструкції після обробки простоять під ним багато років.

35-річний вінничанин Андрій Дармограй міняє дах на батьківському будинку. Він простояв 20 років.

— Раньше багаті люди ставили оцинковану бляху, — говорить Дармограй. — Вона тоді була страшенним дефіцитом. У нас бляхи не було, тому перекрили шифером. Три роки тому дах почав протікати. Рішили поставити черепицю.

Гарантія на металочерепицю — 10 років. А прослужить вона не менше 50 років.

— Під неї краще постелити мінеральну вату,— розповідає Сергій Лісовий, 41 рік, керівник приватної будівельної бригади. — Бо коли йде сильний дощ, він барабанить по криші. Якщо встелити ватою, буде гарна звукоізоляція. І на горищі можна буде зробити кімнати-мансарди.

Квадратний метр монтажу покриття коштує від $14 — залежно від форми даху. Якщо він зі зламами, ціна вища.

— Коли на даху стара покрівля, її знімаємо. Щоб не було конденсату треба покласти під низ гідроізоляційну плівку, — додає Лісовий. — Металочерепицю не можна тягнути, гнути чи дряпати гострими краями. Під час роботи треба ходити у взутті з м"якою підошвою, наступаючи в прогин хвилі.

Із листів черепиці треба зірвати захисну плівку. Вона під сонцем та дощами викликає корозію. Не можна використовувати "болгарку", вона нагріває метал, випалюючи захисне покриття й цинк.

Монтувати слід починати справа знизу, догори і далі рядками знизу догори. При монтажі листи різати тільки спеціальними інструментами чи ножицями. Металеву крихту обов"язково змести, щоб не спричинювала корозії. Бруд змити водою з миючим засобом.

Зараз ви читаєте новину «На дах з металочерепиці дають 10-річну гарантію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути