четвер, 12 червня 2008 20:41

На час відпустки радять ставити сигналізацію

Вінничанка 35-річна Олена Наумова в липні збирається їхати із родиною на відпочинок у Крим. Завжди на час відпустки залишали квартиру без нагляду. Вхідні двері закривали на кодований замок. Металопластикові вікна замикали на ключ. У кухні залишали ввімкнене світло, ніби є хтось удома.

— Торік нас пограбували, — жаліється жінка. — Витягнули DVD-програвач, телевізор, прикраси та 5 тисяч гривень. Ніхто з сусідів нічого не бачив, а замок у вхідних дверях був зламаний.

Цього літа родина Наумових встановить у квартирі сигналізацію.

— Знайомий поставив сигналізацію з підключенням до пульту приватної фірми "Юрекс", — пояснює чоловік Олени 38-річний Віталій Наумов. Тепер їхня квартира охороняється з усіх боків, а не тільки вхідні двері.

Охоронні фірми у Вінниці пропонують встановити сигналізацію на період відпустки. Людина орендує обладнання місяць чи два, а потім повертає.

— По квартирі ми встановлюємо радіокеровані датчики, — розповідає директор компанії "Юрекс" 49-річний Віктор Крижанівський. — Їх не треба з"єднувати дротами, тому можна легко забрати. Така система обійдеться приблизно в 3500 гривень. Можна поставити звичайні датчики. Це коштуватиме десь 1500 гривень, а договір заключити на місяць чи два.

Перед установленням сигналізації на квартиру приїжджає інженер охоронної фірми. Оглядає кімнати й каже, скільки треба датчиків. На двох перших і останньому поверхах крім датчиків на відкриття вхідних дверей установлюють ще й такі, які реагують на рух та розбиття скла. У приватних будинках ставлять датчики відеоспостереження на вулиці.

За обслуговування системи на пульті у Вінницькій області платять від 100 до 150 грн у місяць. Ще 650–1500 коштує обладнання. На недовготривалий термін техніку беруть в оренду. За угоду на місяць доведеться заплатити 400–500 грн.

Найчастіше на датчики ловимо котів

Послугу на короткий час надає і приватна охоронна фірма "Фортеця-гарант". В оренду дають передавач, а датчики треба купити. Усе коштуватиме 1,2–2 тис. грн. Абонплата за місяць — майже 150 грн.

— Буває, що квартиру підключають на пульт охоронної фірми тільки на час відпустки. А потім використовують сигналізацію в автономному режимі, — каже директор фірми "Фортеця-гарант" 42-річний Андрій Копецький. — Ми забираємо тільки орендований передавач, а куплені датчики сигналізації залишаються в клієнта. Система починає "пищати", коли відкриваються вхідні двері. Цей сигнал нікуди не передається. Але його можуть почути сусіди й злякатися крадії.

Віталій Наумов хоче поставити сигналізацію на рік. Улітку приватні фірми пропонують послуги з 35% знижкою. На сигналізацію чоловік планує витратити 1800 грн.

— Найчастіше грабують перші й останні поверхи, — розповідає працівник фірми "Безпека" Володимир Мороз, 35 років. — На такі квартири радимо ставити посилену сигналізацію. Вона блокує вікна й двері, коли поступає тривожний сигнал на пульт охоронної фірми.

Сигналізацію підключають через стаціонарний телефон. Але можна використовувати бездротовий зв"язок — радіо або GSM. Як швидко тривожне повідомлення надійде по GSM-зв"язку, залежить від операторів. У святкові та вихідні дні, коли мережі перевантажені, сигнал іде довше. Сигналізацію на місяць-два ставлять тільки на лінії радіо- та GSM-зв"язку, щоб не тягнути додаткових дротів. Надійнішою охороною квартири вважають систему через телефонний дріт. Вона спрацьовує, навіть коли його перерізають.

У квартирах із тваринами варто встановити датчики руху, які не реагують на істот вагою до 30 кг.

— Найчастіше на датчики ловимо котів, — продовжує Володимир. — Вони кидаються на блимаюче світло й чіпають лапами. Про тварин у квартирі обов"язково треба попередити охоронну фірму.

Охоронці не радять залишати ключі на сусідів.

— Було, родина залишала сусідам ключі, а після відпустки їх квартиру грабували, — додає Мороз.

Зараз ви читаєте новину «На час відпустки радять ставити сигналізацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути