Ексклюзиви
четвер, 31 липня 2008 19:08

Людей не попередили про рівень підняття води

"Ми не хотіли сіяти паніку. Тому спокійно пояснив городянам, що вода прибуватиме в місто, — мер Могилева-Подільського 43-річний Михайло Саволюк заходить у гумових чоботях до приміщення Укртелекому, куди переїхали всі служби міста. — Але ми не знали, якого саме рівня чекати. Просили людей орієнтуватися по ситуації".

До затопленого міста кореспондент "ГПУ" приїхав у понеділок. Щоб дістатися будинків, заходжу у воду. Вона холодна. На середині вулиці потік сягає по груди. Встояти на одному місці майже неможливо — зносить течією. Вода підхопила сміття зі звалищ. У сквері між деревами пливуть пакети, пластикові пляшки, рештки їжі.

Сергій Чумак, 26 років, із 22-річною дружиною Оксаною заходять у воду по груди, щоб подивитися свою квартиру на другому поверсі будинку на вул. Ставиській.

— Тримайся за голову, — садить на плечі 2-річну дочку Ангеліну і тримає за руку дружину Сергій. — Тут десь має бути бордюр. Не впади.

Будинок залитий водою по підвіконня першого поверху. Через відкрите вікно шурин Сергія Андрій Раку залізає в помешкання. Я за ним.

У кімнаті на столі стоїть ще один стіл, а на ньому під стелею — диван. Двоспальне ліжко поставити під стелю не вдалося. Воно разом зі стільцями плаває. На кухні холодильник стоїть на тумбочці. Вода дістає його дна. На столі — напівпорожня банка консервів, недочищена морква та половинка хліба.

— Так усе й покидали, — йде до столу Андрій, але раптом вода під ногами починає так булькати, наче закипає. — Це повітря під лінолеумом зібралося, а я наступив, — заспокоює він.

До квартири Чумаків сусіди з першого поверху перенесли техніку та цінні речі. Що не влізло — лишили на сходах. Подружжя перевірило, чи нічого не пропало, й уплав повертається на сушу.

Біля підтопленої вулиці чергують два човни рятувальників. Вони відстежують підозрілих, щоб запобігти мародерству. До рятувальників підходить жінка в сорочці, одягненій на купальник. У 30-річної Олени Панасюк будинок на Дачній. Просить доправити її на човні.

На цій самій вулиці живе колишній міський голова Петро Бровко.

— Він три участки викупив, гарний будинок звів, — розповідає Олена в човні рятувальників. — Там, де тренажери повспливали, спортзал був. А он у сусідів дерев"яна альтанка всплила.

Човен зупиняється біля закритих воріт Олениного подвір"я. Жінка стрибає у воду і пливе. Зайти в середину не вдається, бо дверні замки під водою.

Більшість постраждалих переселилися до родичів. Кому не було куди піти, влада організувала ночівлю в школах N1 і N5. Тут тричі на день безплатно дають гарячу їжу, у спортзалі на матрацах можна переночувати. Першого дня тут спали понад 100 осіб.

— Люди від стресу не могли назвати свої прізвища, — згадує директор школи N1 Віталій Костик. — Один чоловік півгодини скляними очима дивився перед собою. Боюся, щоб ніхто не з"їхав із глузду.

— У нас постраждало 10 сіл на березі Дністра, — каже голова Ямпільської райадміністрації Володимир Волошин, 46 років. — Найбільше затопило Ямпіль. У неділю ми розпочали евакуацію жителів.

У міськраді Ямполя людно. 68-річний Василь Рочняк здає документи на виплату матеріальної допомоги. Йому затопило двоповерховий будинок на вул. Молодіжній, 58.

— Нас попереджували про підвищення рівня води, але ніхто не знав, на скільки, — зауважує чоловік. — Що дрібніше — я виніс на другий поверх. А шкафи, дивани, холодильник не встиг. Зараз там у мене метр води в хаті. А було — півтора.

Худобу чоловік вивіз, а кури досі сидять на сараї.

— Збитки я навіть не можу сказати які, — продовжує Рочняк. — Але вікна, двері, підлогу потрібно буде міняти. Штукатурка посипалася. Із погреба треба буде воду відкачувати, там же консервація.

Рочняки живуть у знайомих у центрі міста. Туди вода не дійшла — зупинили захисні дамби.

Потерпілих реєструють для отримання матеріальної допомоги.

— 51-го заявника вже перевірили, — зазначає мер Ямполя Лідія Петровська, 54 роки. — Люди почали отримувати по тисячі гривень.

На території Миколаївської церкви потерпілим пропонують поїсти три рази на день. Протягом дня можна перекусити бутербродами, овочами, гарячим чаєм. Підвозять питну воду.

У районі працюють 270 рятувальників — міліціонерів, еменесівців, прикордонників, військовиків. Із господарств Олексія Порошенка приїхали 20 самоскидів і навантажувач. Ними возили на дамбу глину.

— Зараз головне зміцнити дамби, щоб вода не пішла в місто, — зазначає Володимир Волошин.



Домбровський відпочиває за кордоном

Обласний штаб із ліквідації стихійного лиха очолює заступник голови Вінницької облдержадміністрації 43-річний Валерій Коровій. Кажуть, що губернатор області Олександр Домбровський відпочиває за кордоном, тому не зміг терміново прибути додому.

У середу від імені губернатора прес-службою було розповсюджено звернення до земляків. Там ідеться про перерахування працівниками обладміністрації своїх одноденних заробітків на надання допомоги постраждалим. Домбровського чекають у Вінниці сьогодні, 1 серпня.




Хронологія подій

Середа, 23 липня

На Прикарпатті починаються дощі.

Ніч на п"ятницю, 25 липня

Евакуюють жителів сіл Прикарпаття

П"ятниця, 25 липня

Міністерство надзвичайних ситуацій розіслало повідомлення: 26 липня на Новодністровській ГЕС буде аварійний скид води. Мер Могилева-Подільського Михайло Саволюк у телевиступі сказав, що вода буде прибувати по 5 см на год. максимум на 50 см за весь час. Просив зберігати спокій, узяти документи.

В Ямполі вулиці міста об"їжджала машина з гучномовцем. Було повідомлення на радіо.

Субота, 26 липня

Вода в Могилеві щогодини підіймається на 10–12 см. У місті почав зникати струм, газ, телефонний зв"язок, мобільний — працює з перебоями.

З берега Дністра евакуйовували дитячий табір "Наддністрянський Артек" у Могилів-Подільському районі. 180 дітей повертають до Тульчинської школи-інтернату. На сьогодні від табору не залишилося жодної будівлі — усі вони були дерев"яні.

Неділя, 27 липня

У Могилеві люди самі залишають будинки. Починається евакуація.

Глиною та мішками з піском у Ямполі укріплюють дамбу.

Зупиняється Могілевський хлібозавод. Хліб місцеві підприємці завозять із Вінниці та продають по 2,7 грн за буханку. Ціни на харчі в магазинах зросли вдвічі. М"ясо на ринку продають по 120 грн.

На Ринковій площі Могилева мародери зламали торгові намети й позабирали продукти та взуття.

Понеділок, 28 липня

Вода в Могилеві-Подільському піднялася до рекордної відмітки — 9,18 м при нормі 1,6 м. Залило 13 вулиць, 635 будинків. Евакуйовано 3566 жителів. Підтопило 11 сіл району.

В Ямполі вода піднялася до 6,9 м при нормі — 2,5 м. Затоплено 232 будинки. Підтопило 8 сіл району. Евакуйовано 565 людей.

У Мурованокуриловецькому районі підтопило 3 села. Евакуювали 20 людей.

У Могилів приїхала прем"єр-міністр Юлія Тимошенко.

Вівторок, 29 липня

У продовольчих магазинах — черги. Ціни на харчі впали після перевірок інспекції по цінах. Пораховані наслідки стихії: у Могилеві підтоплені приміщення міськради, райдержадміністрації, райради, міський архів, швейна фабрика, медичний коледж, універмаги, дитсадок, 22 магазини, 6 кафе, 16 кіосків.

Середа, 30 липня

Вода в Ямполі поступово спадає. У Могилеві-Подільському надвечір рівень піднявся з 8,24 м до 8,46 м. Люди реагують стримано. Ходять чутки, що вода може піднятися ще на 1,5 м.

Дають по тисячі гривень на постраждалу сім"ю

До минулої середи рятувальники переписали всі будинки, що постраждали від повені. Тепер кожен житель Могилева-Подільського, Ямпільського та Мурованокуриловецького району може отримати компенсацію за втрачене майно.
— Ми вже почали виплачувати людям по тисячі гривень компенсації на сім"ю, — каже заступник голови обладміністрації Валерій Коровій. — Потім доплатимо по півтори тисячі тим, у кого пошкоджено ремонт будинку. А в кого будинок потребує капітального ремонту, виділять додатково по чотири тисячі.
Щоб отримати ці гроші, людям треба прийти з паспортом, ідентифікаційним кодом та документами, які посвідчують право на будинок, до пункту реєстрації постраждалих від повені. Таких лише у Могилеві є 10 — у магазинах, адмінбудинках. Гроші перераховуватимуть через пошту або Ощадбанк.
Хто хоче допомогти постраждалим, повідомляємо реквізити рахунку на ліквідацію наслідків повені.
Р/р — 31514931700001, одержувач — Місцевий Обласний Вінницька область 50110000, ЄДРПОУ — 21727137, МФО — 802015 у ГУДК Вінницької області, призначення платежу: для надання допомоги постраждалим.

Зараз ви читаєте новину «Людей не попередили про рівень підняття води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути