понеділок, 05 серпня 2013 00:15

"Коли формували штатний розклад, не врахували напливу людей"

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  Іван Надольний: ”Багато часу забирає друкування та сканування документів”
Іван Надольний: ”Багато часу забирає друкування та сканування документів”

— Найпростіший спосіб знайти причину поганої роботи — визначити винного. Я не міг віддавати наказів державним реєстраторам, тільки консультував. До того ж моє робоче місце було за іншою адресою, — розповідає 37-річний Іван Надольний, екс-начальник Державної реєстраційної палати Міністерства юстиції у Вінницькій області. 3 липня його звільнили.

Служба працює з 1 січня 2013 року. Тут оформляють нерухомість та земельні ділянки, відкривають і закривають підприємництво, дають витяги з Єдиного державного реєстру та інше. З перших днів відвідувачі скаржилися на великі черги. Вінницький мер Володимир Гройсман заявив, що керівник служби має піти, тому що розвалив роботу.

Великі черги до реєстраційної палати були по всій Україні. Чому у Вінниці справа дійшла до звільнення начальника?

— Я сам хотів звільнятися, але трохи пізніше. В мене було завдання запустити і налагодити роботу служби. Я це виконав. Система працюватиме й без мене. Написав заяву, щоб не загострювати ситуації. Коли формували штатний розклад, не врахували напливу людей. До того ж приватні нотаріуси, які могли взяти на себе частину нашої роботи, у січні були у відпустці. А пізніше деякі відмовлялися брати клієнтів, спеціально відсилали в реєстраційну службу. Хоча могли спокійно їх обслужити.

Переїзд реєстраційної палати у прозорий офіс організували мер і губернатор. Вони сподівалися, що на новому місці держреєстратори працюватимуть краще? Чи була інша причина?

— Ми зверталися до місцевої влади з проханням надати інше приміщення. Тому що всі реєстратори тіснилися в одному кабінеті на четвертому поверсі БТІ. Щодо причини — наведу приклад. 1 липня в нашому відділі розпочалася реєстрація бізнесу. Керівник відділу роздав печатки держреєстраторам не о 9.00, а 9.15. Тут же на сайті міськради і всіх комунальних ЗМІ з'явилась інформація, що відділ не може почати роботу, бо немає печаток. Дотепер неясно, чому керуючий справами "Прозорого офісу" перевіряє, коли роздані печатки у Держреєстрі. Того ж дня я проводив прес-конференцію, на яку прийшли представники тільки комунальної преси. Я запропонував пройти зі мною до відділу Держреєстру і переконатися у нормальній роботі реєстраторів. Але ніхто не пішов. Натомість написали, що я обманюю журналістів. Зрозуміло, що будь-якій місцевій владі такі зміни не подобаються. Адже чиновників позбавили важелю впливу на бізнес.

Створення служби — це один із видів боротьби з корупцією?

— На місцевому рівні — так. У Міністерстві юстиції розуміли, що є певні проблеми, схеми, зловживання. Але ніхто не розраховував, що буде такий спротив від місцевої влади. Яка хоче показати, що новостворена служба нежиттєздатна. І повернути її функції місцевим органам.

Заява міського голови про те, що посередники продавали місця у черзі, відповідає дійсності?

— Були провокатори, приходили зранку і формували списки. А я приходив і забирав їх. Жива черга завжди створюватиме проблеми. Теперішня, по талонах, теж недосконала, адже номерки можна передавати одне одному. Потрібна система, коли людину записують на певний час і вносять її прізвище. Тоді торгівлі місцями в черзі не буде.

Як покращити роботу державних реєстраторів?

— Збільшити їхню кількість, і це вже зробили у Вінницькій області. Правда, за рахунок Харківської. Там забрали, а нам додали. Ще кожного реєстратора треба забезпечити хорошим принтером та сканером. Багато часу забирає друкування та сканування документів.

Порадьте, як оформити документи, щоб не стояти в черзі.

— Якщо майно було у приватній власності до 1 січня 2013 року, можна оформити все у нотаріуса. Якщо це новобудова — зачекати до осені, коли додадуть іще трьох реєстраторів. Вони розгребуть ту масу роботи, що накопичилася з березня. Тоді люди здавали документи, але обробити їх не було фізичної змоги. Зараз черг не уникнути, бо працюють лише два реєстратори. Третя у декретній відпустці, ще один звільнився у травні.

Зараз ви читаєте новину «"Коли формували штатний розклад, не врахували напливу людей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути