Ексклюзиви
четвер, 14 квітня 2011 17:47

Із багатотарифними лічильниками абоненти платять удвічі менше

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  У вінницькому офісі інженерно-технічного центру ”Енергооблік” менеджер Олександр Добривечір демонструє багатотарифний лічильник ”Актаріс АСЕ 3000” відвідувачці Ользі Зборовській
У вінницькому офісі інженерно-технічного центру ”Енергооблік” менеджер Олександр Добривечір демонструє багатотарифний лічильник ”Актаріс АСЕ 3000” відвідувачці Ользі Зборовській

Чергове подорожчання електроенергії з 1 квітня спонукає споживачів не тільки міняти звичайні лампи розжарення на енергоощадні та вимикати за собою світло. Люди встановлюють і багатотарифні лічильники, які дають змогу заощадити половину коштів за оплату електроенергії.

— Уночі електрика коштує менше, тому що її мало споживають. І енергопостачальним підприємствам вигідно продавати нічну енергію дешевше. Щоб стимулювати більше використовувати її в нічний час. Інакше виникає дисбаланс у навантаженні системи у різні часи доби. Максимум — вдень і мінімум — уночі, — говорить 36-річний Олександр Степура, директор інженерно-технічного центру "Енергооблік". — Диференційованими тарифами давно користуються промислові підприємства. Переходять на такі тарифи й звичайні споживачі.

Особливо вигідно це для тих, що мають у будинку багато електрообладнання. І використовують понад 150 кВт на місяць. Адже за однотарифним лічильником їм слід платити не 28,02 коп./Вт, а 36,08 коп.

— А по двозонному лічильнику з одинадцятої вечора до сьомої ранку з коефіцієнтом 0,7 вони платять лише 25,25 копійок. Тобто, навіть менше за звичайний тариф, — зазначає Олександр Васильович. — Ще менше вночі платять споживачі за тризонним лічильником. Там діє коефіцієнт 0,4. Тобто люди платять не 36,08 копійок, а 14,42 за 1 кіловат.

Мешканці приватних будинків можуть використовувати нічний час оптимально. Наприклад, вмикати бойлер на повну потужність, а о 7.00 вимикати. Або завантажувати пральну машину лише вночі.

— Також реально користуватися вночі посудомийними машинами та хлібопічками. Або закачувати воду у спеціальні баки на горищі, якщо немає центрального водопостачання, а у дворі стоїть колодязь, — продовжує директор. — Якщо у побутових споживачів є басейн, сауна, електроопалення, електропідігрів підлоги, то перейти на багатотарифний лічильник їм необхідно.

Щоб його встановити, потрібно написати заяву на ім'я начальника районної електромережі та вказати тип лічильника, який ви обираєте. Потім слід самостійно придбати його в нашому магазині. Встановлюють працівники електромереж.

Товариство

"ІТЦ "Енергооблік" м. Вінниця, вул. Пирогова, 151а, оф. 23

тел.: 0(432) 57 51 57, 0(50) 461 48 89

Зараз ви читаєте новину «Із багатотарифними лічильниками абоненти платять удвічі менше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути