Ексклюзиви
четвер, 10 вересня 2009 18:42

Грошима-сувенірами розрахувалися у п"яти магазинах

Автор: фото: Оксана ГАЙСИН
  Продавець магазину ”Баличок” у місті Ладижин Світлана Петровська перевіряє кожну купюру. Але фальшиву п’ятисотку не змогла відрізнити від справжньої
Продавець магазину ”Баличок” у місті Ладижин Світлана Петровська перевіряє кожну купюру. Але фальшиву п’ятисотку не змогла відрізнити від справжньої

4 вересня по магазинах міста Ладижин пройшлися двоє немісцевих чоловіків. Скрізь купували продукти на суму не менше 50 грн. Розплачувалися 500-гривневими купюрами. Лише згодом продавці виявляли, що то були сувенірні гроші.

— Зайшов чоловік віком до 30 років, — розповідає продавщиця магазину "Продукти" 42-річна Тетяна Андрейцева. — Одягнений у сіру футболку, джинси. Знайомі бачили, що на вулиці в сірій іномарці його чекав напарник. Купив ковбасу, горілку, сигарети, воду — всього на 51 гривню. Коли пішов, я роздивилася п"ятисотку, якою він розплатився: на сірій полосці написано "сувенір". Якщо не звернути уваги — ні по чому не визначиш, що гроші несправжні. Тиждень назад один дід приніс такі самі 100 гривень, то там ми зразу побачили, що сувенір.

— До нас заходив невисокий коренастий чоловік, йому років 35, — каже власниця ще одного магазину 42-річна Марина. Прізвища не називає. — Купував водку і сигарети. Після цього випадку ми придбали детектор купюр, тепер усі гроші перевіряємо.

Старший продавець крамниці "Акація" Наталія Ковальчук, 44 роки, побігла перевіряти 500-гривневу купюру до найближчого банку.

— Мені кума подзвонила, вона теж працює у магазині, — пригадує. — Сказала, що в них була міліція, попереджали про таке. А в мене хвилин 10, як один із цих чоловіків був. Я за купюру — й у банк, що поруч. То один банківський детектор ніяк не зреагував на ці гроші-сувеніри, а другий спрацював.

Дід приніс такі самі 100 гривень

— Через 10 хвилин, як розплатилися зі мною 500-гривневим папірцем, під"їхала міліція попередити, — говорить продавщиця "Баличка" 37-річна Світлана Петровська. — Оглядала я ту купюру, як завжди. Бумага відмінна, водяні знаки видно. Лише на ощуп здалося, що намальовані знаки випукліші. Подумала, що купюра нова. Тим більше, не щодня тримаєш гроші такого номіналу.

У жодному з магазинів продавцям не довелося самим повертати в касу гроші. В одних — складали суму всім колективом, в інших — власники з продавців не вимагали нічого.

— Звернулися п"ятеро людей, з якими розплатилися сувенірами, — каже начальник Ладижинського міського відділення міліції 38-річний Петро Скічко. — Вони за розміром як справжні банкноти. Але на кожному такому папірцеві, щонайменше, чотири написи "сувенір" — вгорі зліва і справа, на сірій смужці.

За кілька годин шахраї заробили у Ладижині 2,5 тис. грн. Сувенірна купюра коштує близько 15 грн.

Продавці розповідають, що три тижні тому в місті масово розплачувалися сувенірними двадцятками. До міліції ніхто не звертався, клали гроші у касу з власної кишені.

Зараз ви читаєте новину «Грошима-сувенірами розрахувалися у п"яти магазинах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути