Ексклюзиви
понеділок, 15 серпня 2011 07:45

Гречка подешевшає до 12 гривень

Автор: фото: Валентина Мураховська
  Валентина Кирилюк: ”У середньому фермери Вінниччини зібрали по 41,4 центнера з гектара. Кращі врожаї тільки у Хмельницькій області”
Валентина Кирилюк: ”У середньому фермери Вінниччини зібрали по 41,4 центнера з гектара. Кращі врожаї тільки у Хмельницькій області”

На Вінниччині завершуються жнива. Цьогоріч планують зібрати понад 3 млн т зерна. Це найбільше за останні п'ять років.

— Цієї весни фермери добре підготувалися до посівної. На кожен гектар внесли по 90 кілограмів добрив, — пояснює 47-річна Валентина Кирилюк, заступник начальника управління агропромислового розвитку. — Кращі врожаї, ніж у нас, тільки у Хмельницькій області. У середньому фермери збирали по 41,4 центнера з гектара. Торік урожай був на 10 центнерів менший. Для фермерів це добре, вони матимуть прибутки. А це гарні зарплати працівникам і розвиток підприємств. Комбайнер отримує 5–7 тисяч гривень на місяць. Переглядаємо собівартість центнера пшениці. Торік вона була 99,7 гривні. Цього року залишимо таку саму, хоча затрати фермера зросли. Але і врожаї хороші.

За словами прем'єр-міністра Миколи Азарова, оптимальна ціна на пшеницю 1,6 тисячі гривень. Почому продають зерно вінницькі фермери?

— Цього року 79 підприємств області продають пшеницю до аграрного фонду України. Там за тонну пшениці четвертого класу платять 1612 гривень. Її ринкова вартість — 1390 гривень. Тому фермери не поспішають продавати, чекають, що ціна зросте. В області діє 43 елеватори, ховають туди врожаї.

Через дощі вся пшениця йде другим-третім сортом, першого мало. Чи придатне таке зерно для випікання хліба?

— У нас 70 відсотків зерна продовольчого класу. Все воно придатне для випікання хліба. Області на рік треба 210 тисяч тонн для цих потреб. Уперше цього року діятиме обласна програма — держава закупить у фермерів зерно для хліба. Щодо якості в цілому, то є певні проблеми із грибком на зерні. Але це стосується фермерських господарств, які не обробили зерно протруйниками.

Губернатор Микола Джига заявив, що в області багато земель простоює. В яких районах найбільше?

— Мова в першу чергу про землі запасу і резерву. Найбільше їх у Мурованокуриловецькому, Барському, Жмеринському і Могилів-Подільському районах. Під час перевірки виявили, є й такі землі, що були засіяні, але сільські голови про них не прозвітували.

В області посіяли 26 тисяч гектарів гречки. Це майже на 11 тисяч більше, ніж торік. Якого врожаю очікуєте і чи впаде ціна?

— Гречку не збирали, але чекаємо врожайності близько 10 центнерів з гектара. Це на рівні минулого року. Зараз аграрний фонд закуповує її по 6750 гривень за тонну. Ціна впаде. Скоріш за все, до кінця літа гречка на базарі коштуватиме близько 12 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Гречка подешевшає до 12 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути