понеділок, 16 квітня 2012 06:45

Фермери відмовляються сіяти цукровий буряк і жито

Автор: Фото: Тетяна САРАХАН
  Інна Кухарчук: ”Держава диктує, що сіяти, а про збут не думає”
Інна Кухарчук: ”Держава диктує, що сіяти, а про збут не думає”

Обласне управління агропромислового розвитку зобов'язує фермерів сіяти цукрові буряки. Кажуть, це рентабельна культура і необхідна для сівозміни.

— Сіяти буряк не буду, — говорить 47-річна Інна Кухарчук, голова обласної асоціації фермерів та приватних землевласників. — Для цього має бути відповідна техніка. Та й потім проблема, куди його подіти. Держава диктує, що сіяти, а про збут не думає. Торік просили вирощувати більше проса. Вродило, а Аграрний фонд його не купив.

Від яких культур фермери відмовляються?

— Не хочуть сіяти жито. На ньому багато не заробиш. Цукровий буряк потребує великих затрат. Щоб виростити його на гектарі, треба до 12 тисяч гривень. Гречку важко реалізувати. Кукурудза дає гарні врожаї, але для малих господарств — проблема з уборкою та сушкою зерна. Погано продається овес, а горох не завжди родить.

Які культури вигідно вирощувати в області?

— У Піщанському районі добре росте соняшник. Цукровий буряк гарно родить в Погребищенському, Оратівському районі. Урожайність ріпаку залежить від погоди. Пшеницю можна сіяти по всій області. Врожай залежить від сорту.

Фермерські господарства почали створюватися в 90-ті. Чому багато фермерів покинули справу?

— Ціна дизельного пального збільшилася у п'ять разів. 2000 року зросли витрати на виробництво. В цей період заростали поля бур'янами. Град, засуха нищили урожай. Дрібні господарства не витримували. Сильніші міцніли. Зараз в області 1424 господарства.

Право оренди на землю продають на аукціонах. Чи мають фермери пільги на отримання землі?

— Фермер має право отримати безкоштовно та без аукціону. Конкурентами фермерів є великі агрохолдинги з товстими кошельками. Такі агрохолдинги, як "Зернопродукт", б'ються за кожний гектар.

Зараз ви читаєте новину «Фермери відмовляються сіяти цукровий буряк і жито». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути