четвер, 29 жовтня 2009 17:58

Євро-2012 може зробити українців біднішими

Євро-2012 наближається, а в нас майже нічого не готове. Щоб стимулювати роботи, потрібні гроші. Але заходи, які планує вжити уряд, аби отримати нове фінансове джерело, можуть перетворити українців на жебраків раніше, ніж стартує чемпіонат.

Із 1 липня до 6 жовтня парламент тричі підтримав закон про виділення 9,8 млрд грн на підготовку до Євро-2012. В середньому документ підтримали 340 депутатів при кожному волевиявленні: закон готували до розгляду за пришвидшеною процедурою, а для подолання президентського вето зібралася позачергова сесія.

6 жовтня Верховна Рада вимагала від глави держави підписати закон протягом трьох днів. В іншому разі доручила б спікерові провести усі необхідні процедури, щоб закон набув чинності. Президент і Національний банк заявили, що останньою лінією оборони від цього проінфляційного законодавчого акта є Конституційний суд. Адже положення закону про фінансування Євро-2012 суперечать Основному закону. Тож є надія, що Конституційний суд вкаже на це. Але навіть якщо дію закону призупинять, його ухвалення конституційною більшістю Верховної Ради є істотним важелем тиску на Нацбанк. Той може стати поблажливішим у питанні викупу держоблігацій для фінансування збанкрутілого уряду.

Захисники закону виправдовуються тим, що йдеться про очікувані прибутки НБУ (реальний план — до 700 млн грн), а не про емісію. При цьому вони нагадують, що доручення уряду розподіляти кошти бюджету при узгодженні з комітетами Ради закріплене законом про першорядні заходи з подолання фінансової кризи і, власне, держбюджетом-2009.

Пришвидшення інфляції не уникнути, оскільки поява додаткових коштів без збільшення кількості товарів веде до зростання цін найкоротшим шляхом

Але технологія виконання цього закону не має значення. Якщо Нацбанк надрукує гроші — пришвидшення інфляції не уникнути, оскільки поява додаткових коштів без збільшення кількості товарів веде до зростання цін найкоротшим шляхом. Якщо Національний банк почне штучно нарощувати прибутки шляхом збільшення обсягів кредитування фінустанов, то за ставок на держоблігації на рівні 22–25% банки переправлятимуть кошти уряду, а не в реальний сектор економіки. Це, окрім зростання цін, вибудовує піраміду державного боргу.

Аналіз законопроекту дає підстави для сумніву щодо того, що виділені кошти спрямують за призначенням. Фактично у найбільших парламентських сил з"являється можливість використати частину державних коштів на фінансування передвиборної кампанії. Тобто за кожний "безкоштовний" передвиборний пайок українцям протягом кількох років доведеться платити втричі дорожче.

Тим часом спікер підписав зміни до Держбюджету. І, за неофіційними даними, Нацбанк готовий виконати цей закон. Але якщо НБУ справді дасть слабинку, то черговий законодавчий монстр, що передбачає витрати неіснуючих прибутків Нацбанку, може розпочати інфляційну вакханалію в країні вже наступного тижня.

Сон почуття відповідальності в БЮТі й Партії регіонів породжує чудовиськ інфляції та девальвації, які можуть відкинути Україну на кілька років назад і зробити усіх нас біднішими. Заплановане законом про фінансування Євро-2012 надходження в обіг з емісійного джерела до кінця року 9,8 млрд грн знищить усі залишки стабільності в економіці та фінансовій системі країни.

Зараз ви читаєте новину «Євро-2012 може зробити українців біднішими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути