четвер, 14 лютого 2008 19:12

Двоє вінничан розробили економний електрокотел

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Стефан Космач показує винайдений електрокотел. Він вмонтований у тумбочку. Агрегат, що на фото, висить у майстерні-лабораторії, яку Космачі облаштували в орендованій кімнаті місцевого ветеринарного училища
Стефан Космач показує винайдений електрокотел. Він вмонтований у тумбочку. Агрегат, що на фото, висить у майстерні-лабораторії, яку Космачі облаштували в орендованій кімнаті місцевого ветеринарного училища

71-річний Костянтин Космач із Тульчина Вінницької області разом із сином Стефаном, 35 років, розробили електрокотел. У січні на Всеукраїнському ярмарку ідей винахід відзначили як найкращий проект.

Кілька років тому чоловік вийшов на пенсію. Раніше працював диригентом. Син закінчив столичне театральне училище. Акторською справою на життя не заробляє — допомагає батькові майструвати. Чоловіки вивчали механіку і техніку за книжками.

У майстерні Костянтина Стефановича бетонні стіни та підлога, на стінах чавунні батареї. У 5-градусний мороз у приміщенні понад 20 градусів тепла.

— Холодно не було навіть, коли температура була нижча десяти морозу, — каже Космач старший. — І це він працює на половину потужності.

Першим родинним винаходом став електронагрівач води "Скіф", що кріпиться на кран. У ньому застосовано принцип підігріву води, яка біжить. Його ж використали в котлі.

— У котлі стоять тени, які підігрівають воду, і насос — щоб постійно циркулював потік, — говорить Стефан.

Котел вмонтували в дерев"яну тумбочку.

— Це наш дизайнерський хід, — сміється чоловік. — Щоб ніхто навіть не здогадувався, що там.

Котел розрахований на обігрів 100 "квадратів" приміщення. За годину споживає 3,6 кВт електроенергії. За словами майстра, інші виробники пропонують обігрів лише 45 кв. м площі, при цьому витрачається 4,5 кВт за годину. Чеський котел, що може обігріти 100 кв. м, братиме 10 кВт енергії.

Костянтин Космач дав кілька котлів у користування людям — щоб випробували. Уже приходять бажаючі придбати. Платять по 1,2 тис. грн.

— Він працює від звичайної мережі, тому дозволів на встановлення брати не треба, — пояснює чоловік. — Людям, в яких стоять старі електролічильники, потрібно буде замінити на сучасні, які витримують до 10 кіловат. Можна на котел поставити окремий лічильник. У місяць виходить платити 100–150 гривень, тоді як за опалення однокімнатної квартири треба віддати майже 200.

На виставці Костянтинові Космачу запропонувала співпрацю італійська фірма.

— Хотілося б, щоб виробництво було саме в Тульчині, — каже він. — Помагали мені чимало людей, а покинути їх і поїхати за кордон я б не зміг.

Міська та обласна влада проект на словах підтримали, проте грошей не дали. Просять оформити технічну документацію та засертифікувати продукцію. На це потрібно 60 тис. грн.

— Таким приладам ціни немає, особливо в негазифікованих районах, — каже директор регіонального фонду підтримки підприємців Вінницької області Микола Парійчук.— Зараз там йдеться про перехід на електроопалення.

Зараз ви читаєте новину «Двоє вінничан розробили економний електрокотел». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути