четвер, 22 квітня 2010 16:30

Дві з половиною тисячі військовослужбовців чекають на квартири

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  Начальник відділу військової частини Віталій Письменний миє посуд у кімнаті гуртожитку, де мешкає з двома колегами. Знімати окрему квартиру не може собі дозволити
Начальник відділу військової частини Віталій Письменний миє посуд у кімнаті гуртожитку, де мешкає з двома колегами. Знімати окрему квартиру не може собі дозволити

Штурман загону авіаційної ескадрильї аеродрому Гавришівка поблизу Вінниці Олександр Швиголь, 33 роки, стоїть на квартирній черзі з 2001 року. Мешкає в гуртожитку.

— Як перевівся у Вінницю з Полтави 2005-го, так мене зразу в гуртожиток поселили, — говорить Олександр. — Кухні в нас немає, у кімнаті електроплитка стоїть. Через два роки женився, але продовжував жити в гуртожитку. Дружина в батьків у Миргороді на Полтавщині жила. Тепер у нас дитина народилася. Сину Ромці шість місяців. Оце поїду до них на вихідні провідати.

Така ж ситуація в начальника відділу військової частини Віталія Письменного, 38 років:

— До гуртожитків мені не звикати. Із 1994 року по них микаюся. Служив і в Луцьку, і в Дубно (Рівненська область. — "ГПУ"). Оженився 1998-го. Трохи з дружиною знімали квартиру в Луцьку. А як перевели у Вінницю, на сімейній раді вирішили, що жінка з сином Артуром залишається в батьків у Дубно. 2009 року народилася донька Іринка. На одну зарплату квартиру знімати просто нереально. Накладно виходить для сімейного бюджету. А за гуртожиток я плачу 270 гривень щомісяця.

Керівництво вінницького гарнізону не обіцяє найближчим часом надати житло.

— Вони б і раді, але нічого ж не будується. Звідки взятися тим квартирам? Поки що так і буду кататися туди-сюди в Дубно — із Дубна, — зітхає Письменний. — А там побачимо. Раз на місяць обов"язково попадаю до рідних. Звичайно, жінка не рада, що я приїжджаю лише на вихідні. І то не на кожні. Але розуміє, що по-іншому не получається.

На одну зарплату квартиру знімати просто нереально. А за гуртожиток я плачу 270 гривень щомісяця

В одній кімнаті гуртожитку мешкають троє чоловіків. На 20 кімнат одного поверху є туалет на дві кабінки. Душ — один на два поверхи. Військові кажуть, що черг немає. У кожного свій графік роботи.

У Вінницькій області на квартирній черзі стоять 2,5 тис. військовослужбовців.

— Недосконалість законодавства дозволяє декотрим військовим отримувати по дві-три квартири, — говорить військовий журналіст Юрій Ігнат, 32 роки. — Наприклад, майор чи полковник дізнається, що його будуть переводити в інше місто. Приватизує службову квартиру і продає її. Тоді переїжджає на нове місце служби, і там йому знову дають квартиру. А в документах пишуть "подарував дочці" абощо. Таким чином черга не зменшується, а збільшується. Якби прийняли закон, щоб не можна було приватизовувати службове житло. А потрібно було б повертати, щоб отримати нове в іншому регіоні. Тоді черга істотно зменшилася б. Найбільшою квартирною аферою до недавнього часу було фіктивне розлучення з дружиною. За рішенням суду вона з дітьми отримувала квартиру, а чоловікові діставався, у кращому разі, гараж. І в чергу його записували тим роком, яким уперше став на чергу ще лейтенантом. Звісно, людина, яка на черзі стоїть із 1989 року, отримає квартиру раніше офіцера, який чекає квартиру лише кілька років. Але зараз на чергу вже записують тим роком, в якому розлучився, а не коли став на чергу.

Також військовослужбовці кажуть, що службове житло розподіляють несправедливо. І тут найбільше випадків корупції. Тому що все вирішує керівництво гарнізону.

Зараз ви читаєте новину «Дві з половиною тисячі військовослужбовців чекають на квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути