Ексклюзиви
Четвер, 11 вересня 2008 21:11

Для видавлювання томатного соку продають спеціальні соковижималки

Вінничанка Віра Матвійчук, 35 років, купила на базарі 60 кг помідорів. Вона хоче зробити з них сік.

— Я брала підпорчені помідори по гривні за кіло, — пояснює жінка. — Удома їх пообрізаю та перепущу через соковижималку, додам кілька кілограм болгарського перцю, так сік буде смачніший.

У Матвійчуків соковижималка ручна.

— Колись чоловік зробив на заводі, — каже Віра. — Унизу стоїть велика тареля з носиком, тудою витікає сік у посудину, ззовні алюмінієвий круг із дірочками, зверху — прес. Щоб видушити сік із помідор, їх треба помити, порізати й закидати в соковижималку. Тоді чоловік давить на прес і витікає сік.

Цю процедуру жінка радить робити на вулиці, бо сік ляпає по стінках.

— Після соковижималки потрібно цідити сік, — додає Віра. — Я його перепускаю через металевий друшляк із мілкими дірочками, тоді проварюю і закриваю у банках.

Щоб отримати яблучний сік, жінка попередньо перетирає яблука на конусоподібній тертці. На такій труть буряки для худоби.

— Довго граюся, — бідкається жінка. — Щоб переробити два відра яблук, треба кілька годин. Жмих після вижимки чоловік бере на самогонку, бо в ньому лишається багато соку.

Раніше Віра Анатоліївна користувалася магазинними соковижималками.

Жмих після вижимки чоловік бере на самогонку

— Торік у мене була така імпортна, доки перетреш відро яблук, коло неї мокрий стоїш, — бідкається. — Літру соку надушив, а тоді миєш її, бо дуже забивається. І швидко ламається

Перед купівлею соковижималки менеджери радять визначитись якої потужності й для чого вона потрібна.

— Часто люди купують дешеві моделі розраховані на переробку невеликої кількості плодів, а сік на ній роблять чуть не в промислових об"ємах, от вони й ламаються, — пояснює консультант магазину "АБВ-техніка" Вадим Шушкевич, 28 років.

Для заготівлі соку на зиму Шушкевич радить брати великі соковижималки із потужністю 800 Вт. У соковижималці можна вичавлювати соки із різних фруктів та овочів.

— Якось до нас жінка прийшла зі скандалом, що в неї зламався апарат, — розповідає Шушкевич. — Вона в соковижималку накидала вишень із кісточками, а до нас ще й претензії виставила, мовляв, ну там же написано було, що тверді фрукти теж може давити.

Для видушування томатного соку продавці радять підбирати спеціальні соковижималки.

— Вони мають сіточку, яка фільтрує сік і пропускає м"якоть, — пояснює. — Але на таких соковижималках не можна душити сік із твердих фруктів і овочів, бо зламається.

Пристрої для приготування соку бувають із металевим і пластиковим корпусом.

— Краще брати з металевим, — радить Шушкевич. — Вони довговічніші.

Кухонні комбайни із функцією вижимання соку консультант не радить купувати, вони розраховані на невеликий обсяг.

Найвдалішими консультант вважає соковижималки фірм "Філіпс", "Скарлет" і "Браун".

Зараз ви читаєте новину «Для видавлювання томатного соку продають спеціальні соковижималки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Погода