Вінничанка Віра Матвійчук, 35 років, купила на базарі 60 кг помідорів. Вона хоче зробити з них сік.
— Я брала підпорчені помідори по гривні за кіло, — пояснює жінка. — Удома їх пообрізаю та перепущу через соковижималку, додам кілька кілограм болгарського перцю, так сік буде смачніший.
У Матвійчуків соковижималка ручна.
— Колись чоловік зробив на заводі, — каже Віра. — Унизу стоїть велика тареля з носиком, тудою витікає сік у посудину, ззовні алюмінієвий круг із дірочками, зверху — прес. Щоб видушити сік із помідор, їх треба помити, порізати й закидати в соковижималку. Тоді чоловік давить на прес і витікає сік.
Цю процедуру жінка радить робити на вулиці, бо сік ляпає по стінках.
— Після соковижималки потрібно цідити сік, — додає Віра. — Я його перепускаю через металевий друшляк із мілкими дірочками, тоді проварюю і закриваю у банках.
Щоб отримати яблучний сік, жінка попередньо перетирає яблука на конусоподібній тертці. На такій труть буряки для худоби.
— Довго граюся, — бідкається жінка. — Щоб переробити два відра яблук, треба кілька годин. Жмих після вижимки чоловік бере на самогонку, бо в ньому лишається багато соку.
Раніше Віра Анатоліївна користувалася магазинними соковижималками.
Жмих після вижимки чоловік бере на самогонку
— Торік у мене була така імпортна, доки перетреш відро яблук, коло неї мокрий стоїш, — бідкається. — Літру соку надушив, а тоді миєш її, бо дуже забивається. І швидко ламається
Перед купівлею соковижималки менеджери радять визначитись якої потужності й для чого вона потрібна.
— Часто люди купують дешеві моделі розраховані на переробку невеликої кількості плодів, а сік на ній роблять чуть не в промислових об"ємах, от вони й ламаються, — пояснює консультант магазину "АБВ-техніка" Вадим Шушкевич, 28 років.
Для заготівлі соку на зиму Шушкевич радить брати великі соковижималки із потужністю 800 Вт. У соковижималці можна вичавлювати соки із різних фруктів та овочів.
— Якось до нас жінка прийшла зі скандалом, що в неї зламався апарат, — розповідає Шушкевич. — Вона в соковижималку накидала вишень із кісточками, а до нас ще й претензії виставила, мовляв, ну там же написано було, що тверді фрукти теж може давити.
Для видушування томатного соку продавці радять підбирати спеціальні соковижималки.
— Вони мають сіточку, яка фільтрує сік і пропускає м"якоть, — пояснює. — Але на таких соковижималках не можна душити сік із твердих фруктів і овочів, бо зламається.
Пристрої для приготування соку бувають із металевим і пластиковим корпусом.
— Краще брати з металевим, — радить Шушкевич. — Вони довговічніші.
Кухонні комбайни із функцією вижимання соку консультант не радить купувати, вони розраховані на невеликий обсяг.
Найвдалішими консультант вважає соковижималки фірм "Філіпс", "Скарлет" і "Браун".
Коментарі