Ексклюзиви
четвер, 25 вересня 2008 17:19

Дівчаток треба готувати до материнства з дитячих років

40 відсотків жіночого безпліддя припадає саме на безпліддя ендокринного характеру. Причинами його є відсутність або порушення овуляції у жінок. На овуляцію можуть впливати запальні процеси, аборти, полікістози, ендометрит, імуногормональні захворювання, ожиріння, захворювання щитовидної залози.

Жінки репродуктивного віку не завжди знають, що вони роками живуть із такими хворобами. Своє безпліддя пов"язують із будь-чим, лише не з порушеннями ендокринної системи. Тому якщо протягом двох років ви не можете завагітніти, перш за все слід відвідати ендокринолога.

Проблемами репродуктивного здоров"я, гормонального безпліддя, порушенням менструального циклу, клімактеричними проблемами, невиношуванням вагітності займаються у медичному центрі "Радамед".

— Сьогодні на прийомі в ендокринолога можна бачити як молодих жінок, які через кілька місяців безплідного шлюбу починають бігати по лікарях, так і 40-річних, які живуть у шлюбі 20 років і тільки зараз прийшли запитати, а чого в них немає дітей, — говорить гінеколог-ендокринолог Микола Вдовиченко, 44 роки.

За статевим розвитком дитини треба слідкувати


Як не пропустити моменту початку хвороби?

— Профілактика ендокринного лікування повинна починатися у період статевого розвитку підлітка, а не тоді, коли ваша дитина вже виросла, одружилася, і ви схопилися за голову — чому немає онуків.


На що саме потрібно звернути увагу батькам?

— Хочу звернутися до матерів саме дівчаток, оскільки ми говоримо про жіноче безпліддя. Потрібно слідкувати, щоб статевий розвиток дівчинки проходив у правильному порядку. Перший його етап починається із 8 років, коли формуються молочні залози. Від моменту розвитку молочних залоз до появи місячних має пройти не менше двох років і не більше п"яти. Другий етап у 11–12 років: з"являється волосяний покрив, це супроводжується підвищеною сальністю шкіри, появою прищів, лупи. Так триває два-три роки, і після цього наступає третій період — дівчинка починає стрімко рости.


А якщо жінка помітила у доньки відхилення?

— Це привід звернутися до лікаря-ендокринолога. Якщо до 10 років немає молочних залоз, до 16 років не з"явилися місячні, є ріст волосся на підборідді, над верхньою губою, у районі бакенбардів, на грудях — поспішіть до лікаря. Він має визначити, чи серйозні ці відхилення. Для майбутньої жінки головне не втратити час.

Зараз ви читаєте новину «Дівчаток треба готувати до материнства з дитячих років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути