Ексклюзиви
четвер, 30 вересня 2010 16:54

"Ціна впала різко, бо почали привозити цукор із місцевих цукрозаводів"

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Працівниця Браїлівського цукрозаводу перевіряє вологість цукру. Його подають на фасовочний бункер. Якщо продукція волога, жінка зупиняє транспортувальну стрічку і цукор відправляють на досушку
Працівниця Браїлівського цукрозаводу перевіряє вологість цукру. Його подають на фасовочний бункер. Якщо продукція волога, жінка зупиняє транспортувальну стрічку і цукор відправляють на досушку

Цього року на Вінниччині працюють 14 цукрових заводів, торік було 11.

— Запрацювали заводи в селах Красносілка, Удич і Капустяни, — каже Валерій Салига з обласного управління сільського господарства. — Цього року сільгосппідприємства посіяли більше цукрового буряку. Щоб переробити сировину, запустили більше заводів.

24 вересня о 7.00 запрацював Капустянський цукровий завод. Торік підприємство простоювало через відсутність сировини. Зараз сюди везуть буряки з господарств Тростянецького, Тульчинського і Бершадського районів.

— Працюють на заводі 384 людини з Капустян і навколишніх сіл. Возимо їх своїм автобусом, — розповідає завідувачка відділу кадрів Тетяна Семчук. — Зарплату мають більшу мінімальної. 10 тонн цукру і 10 тонн жому безкоштовно роздали 21 багатодітній родині із Капустян. Тим, де виховують понад чотирьох дітей. Ще 10 тонн жому також безкоштовно виписали пенсіонерам.

Володимир Демчук зі Жмеринки цьогоріч пішов працювати на Браїлівський цукровий завод.

— Улітку звільнили, а тепер пішов різноробочим на пару місяців, щоб взяти дешевший сахар, — пояснює. — Чув раніше від работніків, що їм сахар за півціни виписують. Тут за півціни, канєшно, сахару нема. Але на заводі я платив по 7 гривень за кілограм. Мішок обійшовся в 350 гривень. Узяв собі, брату, батькам.

Торік підприємство простоювало через відсутність сировини

У Вінниці кілограм цукру коштує 7,6–8 грн. Мішок — 425 грн. Ціна почала знижуватися два тижні тому. Раніше кіло продавали від 9,5 грн.

— Ціна впала різко, бо почали привозити цукор із місцевих цукрозаводів, — каже продавець Центрального ринку Наталя Сьомакова, 29 років. — Люди кинулися масово купувати, беруть мішками. Бабульки по 10 кілограм на кравчучки грузять. Цілий день черга стоїть.

Прогнозують, що впродовж місяця солодкий продукт ще впаде в ціні. Спеціалісти кажуть, що цьогоріч урожай буряку хороший і цукристість висока. На заводах відпускна ціна цукру — 6,5 грн/кг.

Зараз ви читаєте новину «"Ціна впала різко, бо почали привозити цукор із місцевих цукрозаводів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути