пʼятниця, 04 липня 2008 17:22

Циган Іван Марценкевич співає на українських весіллях

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  31 травня Іван Марценкевич (з гітарою) та його ансамбль розважають гостей на весіллі Романа та Тетяни Кособуцьких у селі Павлівка Калинівського району Вінниччини. Очікують, що багато весіль справлятимуть 8 липня нинішнього року. За календарем цей день поз
31 травня Іван Марценкевич (з гітарою) та його ансамбль розважають гостей на весіллі Романа та Тетяни Кособуцьких у селі Павлівка Калинівського району Вінниччини. Очікують, що багато весіль справлятимуть 8 липня нинішнього року. За календарем цей день поз

У Калинівському районі Вінниччини стало популярним запрошувати на весілля народний циганський ансамбль "Ягорі". Грав він і 31 травня на весіллі Романа та Тетяни Кособуцьких із села Павлівка. Виступ тривав 45 хв.

— Село, шалаш, цигани... Для наших гостей-киян це цікаво, — пояснює наречений Роман Кособуцький, чому запросив саме цей колектив.

На подвір"ї "Ягорі" танцюють у великому колі. Співають романси, частівки, грають циганську польку. 4-річній циганочці Наталці наречений дає 10 купюр по 2 грн. Чоловік каже, це на щастя. Дівчинка віддає гроші матері. За виступ ансамбль узяв 800 грн.

— Я восхищён, великолепно, — говорить російською 25-річний Андрій Кулій, свідок зі сторони молодого. — Такое выступление не часто увидишь.

Чоловік із гітарою 45-річний Іван Марценкевич запрошує на довшу розмову  додому, в село Гущинці Калинівського району.

— Хазяйство в нас невелике. Дві кози з козеням, теличка, — показує подвір"я дружина Івана світловолоса 43-річна Ольга. Говорить російською, бо сама родом із Казахстану.

Іван познайомився з Ольгою 1984 року в Калинівці. Чоловік працював у клубі, а жінка була інспектором відділу культури. Якось заспівати разом циганську пісню "Нане-цоха" — "Немає спідниці".

Батьки Івана були проти шлюбу з Ольгою. Хотіли, щоб невістка була циганської крові. Але молодий наполіг на своєму.

— Зробили вечор. Були циганські пісні, танці. Кожна циганська родина для нас танцювала, — каже Ольга. — А як створили "Ягорі", сусіднє село Іванів представляли на концертах. Там багато живе циганів. У грудні захистили звання народного в Калинівці.

Донька Івана та Ольги 21-річна Наталія та їхня онука 4-річна Наталія теж співають і танцюють у "Ягорі".

Нині Іван працює художнім керівником Будинку культури сусіднього села Іванів. Його дружина керує "Ягорі". Їх запрошують на весілля по всій області. Не буває такого місяця, щоб кудись не виїжджали.

— Першими замовниками були якесь велике вінницьке начальство, яке проводило собраніє в "Дубовому гаю" на київському шосе, — згадує Іван.

Майже на кожному весіллі в Калинівському районі молодят вітає народний ансамбль "Кумасеньки". Співають обрядові весільні пісні "Чи ти чув, миленький", "Мене мати віддавала". Читають гуморески, грають смішні сценки, запрошують до танцю. Молодятам, їхнім батькам та хрещеним дарують символічні подарунки — макогін, качалку.

— На весілля просять приїжджати після першого столу, годину на четверту-п"яту, — каже учасниця "Кумасеньок" Світлана Крикун, 40 років. — Беремо за виступ 800 гривень. Якщо просять залишитися, господарі платять додатково.

По всій області їздять на весілля естрадні виконавці Володимир Гуменчук та Наталія Мельник, а також Анастасія Вергелес та її хрещений батько Микола Янченко, який називає себе народним кумом.

Зараз ви читаєте новину «Циган Іван Марценкевич співає на українських весіллях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути