Ексклюзиви
пʼятниця, 18 травня 2007 07:00

Бракує житла для людей із середнім достатком

Заступник директора однієї з приватних фірм Вінниці Анастасія Яричевська, 42 роки, в справах інколи проходить повз новий будинок за міськвиконкомом. Зізнається, про житло на вулиці Пушкіна навіть не мріє.

— Це не для моєї зарплати. Якщо сплачувати всі податки державі, то заробити на таку квартиру неможливо. Я мрію двом своїм дітям купити хоча б по однокімнатній. Звичайно, не в нових будинках.

Песимістично дивиться на перспективу купівлі квартири в будинку на Пушкінській начальник авторемонтної майстерні Віктор Хрущак, 47 років.

— Ви що, знущаєтеся? — обурюється. — Мені за все життя не назбирати стільки.

У новому будинку майже всі квартири викупили ще до закінчення будівництва. 1 кв. м житла тут коштує $2 тис. Найменша квартира має 60 кв. м.

— Зараз там продається тільки кілька квартир, — розповідає директор агентства нерухомості "Альфа" Роман Козловський, 30 років. — У них співвідношення житлової і загальної площі невигідні. Надто великі коридори, кухні, по два санвузли.

У квартирах будинку на Пушкінській разом із бригадою робить ремонти муляр Олег Мусієнко, 23 роки.

— Навіть у двокімнатних квартирах, які тут на пальцях можна пощитати, є два санвузли. Наприклад, господарі цієї квартири вирішили, що в одному санвузлі буде душова, в іншому — ванна, — показує помешкання. — Прихожі тут великі, й кімнати теж. Власники житла сказали, що їм вистачить 2/3 великої кімнати, і попросили на третині площі зробити гардеробну.

Більшість квартир у будинку стоять зачинені на ключ, і невідомо, чи господарі збираються в них вселятися.

— Елітне житло в новобудах купують багаті, — говорить Роман Козловський. — Це гарне вкладення капіталу.

Район Поділля з двадцяти новобудів ріелтори теж відносять до категорії житла для заможних. 1 кв. м коштує $1,5–2 тис. Площа однокімнатних помешкань — 40–50 кв. м, трикімнатних — до 90 кв. м. Усі вони викуплені.

Найдешевші новобудови з невеликими квартирами розташовані в районі Старе місто. Квадратний метр житла в них коштує $720. Нині там п"ять дев"ятиповерхових будинків.

Агенти з продажу нерухомості попереджають, що з оформленням усіх документів ціна квадрата підскочить до $840. За ремонт кожного квадратного метра треба заплатити ще $200.

— Не забувайте, що ціна зумовлена специфікою району, — говорить Козловський. — Старе місто розташоване на горбі, тому бувають проблеми з водою. Стрибає напруга в електромережах, через що псується техніка.

На думку Романа Козловського, найбільший попит міг би бути на квартири з невеликим метражем, схожі на "хрущовки". Їх житлової площі достатньо, а коридори — маленькі.

Перший рік ліфти у будинках не включають

— Єдиний недолік таких квартир — маленька кухня. Все інше людей влаштовує, — говорить Козловський. — Метраж таких помешкань не дуже великий, тому трикімнатка може коштувати 40–50 тисяч доларів. Нормально було б, аби у Вінниці для молодих сімей побудували кілька будинків-"хрущовок".

Молоді люди, які хочуть жити окремо від родичів, як правило, купують квартири на вторинному ринку. У ремонт старого житла доведеться вкласти по $500 на 1 кв. м. Зате будинок і двір навколо вже обжиті.

— Новобудова — це постійний грюкіт і цементний пил. Доки всі сусіди не закінчать ремонти, ним доведеться дихати, — веде далі Роман Козловський. — Цемент викликає астму, легеневі захворювання. Як правило, перший рік ліфти у будинках не включають, щоб люди не возили в них цеглу й цемент.

Найдешевше житло на вінницькому вторинному ринку — це комунальні квартири з корисною площею кімнат 8–10 кв. м. І на такі кімнати знаходяться покупці.

— Ви думали, таких квартир немає? — сміється Козловський, — О, вони є навіть у Парижі! Ціна вінницьких комуналок близько тисячі доларів за квадрат. Теж не дешево, але кімнати маленькі. А за коридор, санвузол, кухню ви не платите, бо вони спільні.

Квартири не дешевшатимуть

Директор вінницького агентства нерухомості "Антей" Юрій Карасюк, 44 роки, не бачить об"єктивних причин для падіння цін на житло.
— Нове житло не коштуватиме дешевше, тому що ціни на будматеріали, енергоресурси й робота працівників дорожчають, — зазначає він. — Щоліта ціни зменшуються, так як у період відпусток люди не схильні до кардинальних змін у своєму житті і менше купують нерухомість. Проте восени все повернеться на свої місця.

Зараз ви читаєте новину «Бракує житла для людей із середнім достатком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути