вівторок, 22 липня 2008 18:15

Якими продуктами найлегше отруїтися

Автор: фото: Тетяна КУЦ
  Завідувачка відділення гігієни харчування Вінницької обласної санепідстанції Ванда Рощинська: ”Я гриби не збираю й не консервую. Купляю в магазині шампіньйони й вешенки”
Завідувачка відділення гігієни харчування Вінницької обласної санепідстанції Ванда Рощинська: ”Я гриби не збираю й не консервую. Купляю в магазині шампіньйони й вешенки”

18 липня до Шпиківської лікарні Тульчинського району Вінниччини з діагнозом отруєння госпіталізували 8-річну Вікторію з села Левківці Тульчинського району.

Залишившися без нагляду батьків, дитина знайшла вдома та з"їла тогорічні сушені сироїжки. Вікторію виписали з лікарні наступної доби. Її стан задовільний.

— Найчастіше отруюються пиріжками, ковбасою, в"яленою та сушеною в домашніх умовах рибою, консервацією домашнього виготовлення, тушонкою, — розповідає про статистику отруєнь завідувачка відділення гігієни харчування Вінницької обласної санепідстанції Ванда Рощинська, 58 років. — Небезпечними є салати з майонезами, холодець, заварні та інші страви, які вимагають дотримання холодового режиму зберігання.

Які перші ознаки отруєння?

— Блювота, нудота, пронос, запаморочення, потемніння в очах, непритомність, підвищення температури.

Чи можна лікуватися вдома?

— Єдине, що можна зробити, промити шлунок до приїзду "швидкої" з додаванням у воду "марганцівки" й солі.

Як часто реєструєте отруєння грибами?

— Цього року в травні був один випадок у Чернівецькому районі.

Чи є обмеження у вживанні грибів?

— Не можна їсти вагітним жінкам і дітям до 14 років. Бути обережними слід і людям похилого віку. У старої людини ферментативна система послаблена, а в дитини — ще не розвинута. Можливі проблеми й у хворих на недуги кишково-шлункового тракту.

Скільки часу минає до моменту проявлення отруєння?

— Буває 2 години, буває доба. При ботулізмі — два-чотири дні. Після вживання грибів, якщо це справжнє отруєння грибами, людина починає відчувати симптоми через дві-три години.

Ви вживаєте гриби та м"ясні, рибні консерви домашнього приготування?

— Я гриби не збираю й не консервую. Купляю в магазині шампіньйони й вешенки. Ці гриби нешкідливі. М"ясні та рибні консерви купую тільки промислового виробництва.

Зараз ви читаєте новину «Якими продуктами найлегше отруїтися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути