18 липня до Шпиківської лікарні Тульчинського району Вінниччини з діагнозом отруєння госпіталізували 8-річну Вікторію з села Левківці Тульчинського району.
Залишившися без нагляду батьків, дитина знайшла вдома та з"їла тогорічні сушені сироїжки. Вікторію виписали з лікарні наступної доби. Її стан задовільний.
— Найчастіше отруюються пиріжками, ковбасою, в"яленою та сушеною в домашніх умовах рибою, консервацією домашнього виготовлення, тушонкою, — розповідає про статистику отруєнь завідувачка відділення гігієни харчування Вінницької обласної санепідстанції Ванда Рощинська, 58 років. — Небезпечними є салати з майонезами, холодець, заварні та інші страви, які вимагають дотримання холодового режиму зберігання.
Які перші ознаки отруєння?
— Блювота, нудота, пронос, запаморочення, потемніння в очах, непритомність, підвищення температури.
Чи можна лікуватися вдома?
— Єдине, що можна зробити, промити шлунок до приїзду "швидкої" з додаванням у воду "марганцівки" й солі.
Як часто реєструєте отруєння грибами?
— Цього року в травні був один випадок у Чернівецькому районі.
Чи є обмеження у вживанні грибів?
— Не можна їсти вагітним жінкам і дітям до 14 років. Бути обережними слід і людям похилого віку. У старої людини ферментативна система послаблена, а в дитини — ще не розвинута. Можливі проблеми й у хворих на недуги кишково-шлункового тракту.
Скільки часу минає до моменту проявлення отруєння?
— Буває 2 години, буває доба. При ботулізмі — два-чотири дні. Після вживання грибів, якщо це справжнє отруєння грибами, людина починає відчувати симптоми через дві-три години.
Ви вживаєте гриби та м"ясні, рибні консерви домашнього приготування?
— Я гриби не збираю й не консервую. Купляю в магазині шампіньйони й вешенки. Ці гриби нешкідливі. М"ясні та рибні консерви купую тільки промислового виробництва.
Коментарі