пʼятниця, 17 серпня 2007 07:03

Яблука здають по 70 копійок за кілограм

Автор: фото: Олена ПЕТРИК
  Олег Гончарук зі Жмеринки привіз на Вінницький завод фруктових концентратів яблука зі свого саду. Йому подобається, що за товар платять одразу готівкою
Олег Гончарук зі Жмеринки привіз на Вінницький завод фруктових концентратів яблука зі свого саду. Йому подобається, що за товар платять одразу готівкою

Вантажівки з яблуками по три доби стоять у черзі до заводу фруктових концентратів. На вулиці Скалецького часом збирається від 20 до 60 машин.

46-річний Євген Білик приїхав із райцентру Бердичів Житомирської області. Чоловік скуповує в людей яблука по 40 коп., здає по 70 коп.

— Сюди найвигодніше привозити, зразу дають гроші, і це найбільша ціна, — каже Білик. — Правда, чекаємо довго, ночуємо в машинах, стережем. Добре, хоч приймають цілодобово.

36-річний Олег Гончарук зі Жмеринки привіз яблука у причепі "москвича". Вирощує їх сам. Здає ті, що не годяться для базару — тверді та не зовсім стиглі.

— Тут найближче до мене, і гроші налічкою дають, а не через банк, — пояснює.

Завод фруктових концентратів купує яблука за ціною 70 коп. за кг. Щоденно  приймають до 300 т із Вінницької, Хмельницької, Житомирської, Рівненської областей.

— Нам не обов"язково, щоб вони повністю достигли. Все одно переробляємо, — каже завідувач виробництвом 43-річний Микола Фуксман.

У чергах до підприємства "Аграна Фрут" у Вінниці майже 100 машин. Тут також приймають яблука по 70 коп. Розраховуються як готівкою, так і в безготівковій формі.

— Якщо так багато будуть везти, то ціна не зміниться. Беремо яблука будь-яких сортів і розміру, — говорить керівник сировинного відділу 27-річний Антон Улітіч.

Торік урожай яблук був більшим, тому ціна нижчою. У господарстві "Обрій" у Строїнцях Тиврівського району минулого року з 54 га зібрали 2,4 тис. т. Цього сезону буде дещо менше. Далися взнаки березневі заморозки та літня посуха.

— Наш сад охороняється. У селі вже обтрусили все, що можна — посадки, обочини доріг. Торік було спокійніше, — каже 35-річний директор господарства Андрій Багрій.

Від пропозицій переробних підприємств він відмовився.

— Дають по 70 копійок! У мене ж сортові, відбірні. Краще продам по 3–4 гривні за кіло на базарі чи здам у супермаркети, — каже Багрій.

У П"ятківці Бершадського району яблука скуповують по 40–50 коп. 21-річна Мар"яна Доскоч каже, що багато селян везуть до Одеси на базари. Там продають по 2–3 грн/кг.

Яблука заводи прийматимуть до кінця листопада.

Зараз ви читаєте новину «Яблука здають по 70 копійок за кілограм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути