пʼятниця, 06 липня 2007 07:02

23 дитини захворіли на менінгіт

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  17-річний Володимир Шквира з села Малий Митник Хмільницького району уже чотири дні в лікарні. Сильний головний біль відчув під час випуску
17-річний Володимир Шквира з села Малий Митник Хмільницького району уже чотири дні в лікарні. Сильний головний біль відчув під час випуску

"Павло встав вранці й почав жалітися, що болить шия, — розповідає мама 12-річного Павла з Хмільника Катерина Музика. — Я пішла на роботу, а малого стало тошнити. Увечері піднялася температура до 38, дуже боліла голова".

22 червня сім"я Музик звернулась у райлікарню. Павла обстежили і встановили діагноз — менінгіт.

Протягом двох тижнів у Хмільницькому районі на менінгіт захворіло 23 дитини. Найстаршій із них 17 років, наймолодшій — 5 років.

У Вінницькій області щороку фіксують 30-40 випадків менінгіту. Наслідком хвороби можуть бути розлади нервової системи. Якщо менінгіт вражає спинний мозок, часто відмовляють руки чи ноги. Минулого року 8-річна дівчинка з Вінниці померла від складної форми менінгококової інфекції.

— Ускладнення бувають після менінгококового менінгіту, — каже завідувач епідеміологічного відділу обласної санстанції 42-річний Степан Томін. — Діти з семи сіл захворіли на вірусний менінгіт легкої форми.

— Це як вирок — почути, що дитина важко хвора, — схлипує Катерина Музика. — Кажуть, що болячка пішла від води в річці Південний Буг. Ми з чоловіком теж там купались за чотири дні до того, як син занедужав. Обдзвонила всіх знайомих, але вони здорові.

— А мій син не купався в річці, і вода в нас зі скважини, — розповідає 52-річна Людмила Поліщук, мама 15-річного Павла з села Качанівка. — У нас поля недавно чимось кропили. Два дні літав самольот. Після того передохли всі бджоли. А на початку червня у селі на менінгіт захворів хлопчик.

Лікарі таку версію відкидають, кажуть, поля кропили від шкідників, тому  знищили і бджіл.

— Причиною хвороби є віруси, а вони знаходяться і в повітрі, й у воді, — каже заступник головного лікаря Хмільницької районної лікарні 47-річний Михайло Поліщук. — Шестеро дітей були хворі на ангіну, тому імунітет у них ослаблений. Інші теж мали нестійкий імунітет.

Під час менінгіту бактерії потрапляють у кров і вражають спинний та головний мозок. Типовими ознаками хвороби є висока температура, головний біль, який важко зняти таблетками. Може бути нудота чи рвота.

Зразки річкової і питної води з криниць та рідини зі спинного мозку відправили до вінницької вірусологічної лабораторії. Результати дослідження стануть відомі лише в кінці липня.

— Ми в аптеку ходимо, як у магазин за продуктами, — зітхає Катерина Поліщук, яка працює вчителькою української мови у Качанівці. — Вже більш як на 1000 гривень медикаментів набрали.

З 29 червня хворі на менінгіт у лікарню не поступали. 2 липня виписали вісьмох дітей. Півроку їх не можна перевантажувати фізичною роботою.

Зараз ви читаєте новину «23 дитини захворіли на менінгіт ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути