Ексклюзиви
пʼятниця, 28 лютого 2014 20:00
Віктор Шевчук
Віктор Шевчук
Львівський політолог, економіст. Доктор економічних наук, професор.

Девальвація гривні триватиме щонайменше до квітня

Ознаки повноцінної економічної кризи почали виявляти себе ще з осені 2012 року. Сьогодні знімати гроші з банківських рахунків - вже запізно. Це треба було робити щонайменше рік тому - відповідно уряд отримав би своєчасний оздоровлюючий сигнал. Купівля долара не зашкодить, але треба визначитися, що з ним робити далі: повертати на валютний депозит чи вигідно продати відразу ж після перших ознак стабілізації обмінного курсу.

Для мене такою першою стабілізаційною "ластівкою" буде мінімум кандидатів на президентське крісло – не більше 4-5, а також взяття під варту трьох-чотирьох "важковаговиків". Якби в 2005 році було оперативно засуджено організаторів фальсифікації президентських виборів чи принаймні брутальних погромів у закарпатському Мукачево, які відверто називалися "передовим досвідом" для майбутніх виборчих кампаній, то нинішнього кровопролиття з певністю можна було уникнути.

Короткочасні прогнози невтішні: девальвація гривні триватиме щонайменше до кінця березня-початку квітня, інфляція прискориться до 10 відсотків річних вже до літа, на відновлення припливу капіталу не варто очікувати раніше червня-липня. Поліпшення сальдо бюджету не передбачає нових "соціальних ініціатив", а це викликатиме "розчарування діями нової влади", яке з певністю використають "професіонали".

Перелік необхідних дій на сьогодні. Перше - отримання стабілізаційного кредиту від МВФ та ЄС - не менше 20 мільярдів доларів, на будь-яких умовах, бо гірше не буде! Друге - підвищення цін на природний газ для населення до економічно обґрунтованого рівня - не менше 500 доларів за тисячу кубометрів. Третє - рішучий демонтаж різноманітних "схем", які розквітли під час реалізації політики "покращення" та боротьби з "проїданням бюджету". Саме це команда "професіоналів" з неабияким ентузіазмом критикувала під час перебування в опозиції до "помаранчевих".

Далі - скорочення на 20-30 відсотків видатків на силові та інші державні органи, запровадження податків на нерухомість та предмети розкоші. Упевнений, ми багаті ще не одним Міжгір'ям загальноукраїнського, обласного та районного масштабу. Наступне - девальвація гривні до 10-12 за долар - важливо не розтягувати неминучий процес на дрібні порції. При цьому важливо не піддатися спокусі грошової емісії. Якщо заходи негайного поліпшення сальдо бюджету та стиснення грошової маси вже сьогодні виявляться ефективними і переконливими, то через три-чотири тижні відновиться продаж іноземної валюти населенням і бізнесом, що дозволить збільшити пропозицію грошової маси у неінфляційний спосіб.
Зарплату чиновникам від Майдану можна платити зі скарбів Межигір'я (на відміну від міфічного "золота Полуботка" це цілком реальні активи) або з пенсії колишнього керівника НБУ Стельмаха. Чималі кошти може принести "вихід з тіні" вітчизняного бізнесу, але на це навряд чи можна очікувати раніше другої половини року, коли на повну потужність запрацює чиновницький та прокурорський Майдан.

Загалом, макроекономічні прогнози важко робити у стані підготовки до президентських виборів та відсутності уряду. На сьогодні найбезпечніше для громадянина виглядає статус-кво, коли готівка у рівних пропорціях залишається вдома і на банківських рахунках. Якщо девелопери не перепишуть гривневі цінники, можна купити житло, але не дорожче 500-600 доларів за квадратний метр економ-класу. Запасатися крупами, борошном і побутовою хімією не варто. Гуляти в ресторанах і на курортах – теж, адже з осені гроші будуть потрібні для вищих комунальних і транспортних платежів. А в кого колекційні авто і дорогі будинки – для своєчасного виконання податкових зобов'язань.

Зараз ви читаєте новину «Девальвація гривні триватиме щонайменше до квітня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути