Ексклюзиви
понеділок, 16 червня 2014 11:25
Віктор Матчук
Віктор Матчук
Колишній народний депутат України, екс-голова Рівненської облдержадміністрації

На Донбасі потрібно ввести пряме президентське правління

Для наведення ладу на Донбасі Порошенку потрібно ввести на цій території пряме президентське правління. Воно має бути запроваджене на перехідний період.

Це дало б жителям Донбасу відповідь на питання: хто в їх місті, районі, області є сьогодні владою. Зараз вони перебувають в такій ситуації, коли є місцеві ради, міські голови, за яких вони колись голосували. Поряд - так звані народні мера, які постійно міняються. Є голови районних та обласних держадміністрацій. Але їх авторитет зведений до нуля. Місцеве населення не довіряє центральній владі. І її нинішніх представників на місцях вважає сатрапами, яких нав'язали з Києва. Що стосується влади, яку мешканці Донбасу обирали самі, то вони заплутались і не розуміють хто з них хто: адже в деяких населених пунктах по кілька мерів – одні самозванці, інші не зовсім адекватні.

Тому потрібно в короткий перехідний період запровадити на Донбасі пряме президентське правління. Де б усі ті, хто раніше обиралися, а також ті, хто призначалися за поданням Кабміну, були призначені особисто президентом. І яких він миттєво міг би зняти через помилки. Такі призначення мають відбутися відразу, як тільки затихнуть військові дії на Донбасі. А ще краще за 5 хвилин до того, як вистрілить останній автомат в рамках АТО.

Водночас серед місцевого населення потрібно провести роз'яснювальну роботу. Мовляв, іншої влади на цій території немає. На Донбасі таку мову люди здатні зрозуміти. Вони бачитимуть одну людину в кожному населеному пункті, одну людину в районі та одну людину в кожній області, яка несе відповідальність за все.

На перехідний період президент повинен надати такому представнику повноваження координації діяльності не тільки в сфері освіти чи охорони здоров'я, а й силових органів. Мова не йде про вчинення самосудів. Йдеться про те, щоб не затягувати процес наведення ладу. Після того, як порядок буде відновлений, потрібно повертатися до нормального життя - про що говорив у своїй інавгураційній промові Порошенко. Зокрема, варто було б провести дострокові місцеві вибори в Луганській та Донецькій областях, де б люди обрали собі владу. І тоді вже до неї була б інша ступінь довіри та інший ступінь легітимності в очах центральної влади – новообрані стали б тими, з ким можна було б вести переговори щодо врегулювання ситуації.

Іншого рішення нема. Уявіть: прийшли війська, звільнили Слов'янськ. І хто повертаєтья до влади? Штепа, обрана раніше? Чи народний мер Пономарьов? Бо іншого ж нікого нема. Отже: потрібно навести лад, пояснити людям, на якому світі вони зараз знаходяться, дати їм можливість не під дулами автоматів, а у спокійній обстановці обрати місцеву владу. І лише після цього обраним органам місцевого самоврядування передавати більші повноваження.

Ми не гарантовані від помилок, але хоча б тоді будемо казати: ми зробили все так як треба. Бо так як є зараз - це прогнозований, запрограмований неуспіх.

Зараз ви читаєте новину «На Донбасі потрібно ввести пряме президентське правління». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути