Ексклюзиви
четвер, 19 вересня 2013 15:09
Вадим Карнаухов
Вадим Карнаухов
Віце-президент Міжнародної федерації захисту прав водіїв

Катавасія із заміною водійських прав найбільше вдарила по гаманцях пенсіонерів

Тепер радянські права-книжечки не треба міняти. У вівторок Верховна рада змінила своє рішення щодо заміни радянських прав на українські міжнародного зразка. Ухвалила відповідний законопроект № 2633-1. Попередній закон Ради, прийнятий у грудні 2012 року, вимагав заміну посвідчень до 1 січня 2014 року. Тому всі автомобілісти із великим досвідом кинулися їх міняти. Це всередньому коштувало 210 гривень.

Мені ж, водію-професіоналу із 35-річним стажем водіння, довелося складати екзамен в ДАІ— проходити теорію на комп'ютері й практику на автомобілі. Моє водійське посвідчення 1978 року всіх категорій, не поміняли на нове, бо я не мав картки водія. За нове посвідчення разом із меддовідкою та вартістю складення іспитів я заплатив близько 600 гривень.

Так, нові українські права дійсні у понад 200 країнах, мають кінцевий термін дії, відповідають світовим вимогам. Але я із своїми правами-книжечкою теж їздив вільно за кордоном, керував автомобілем і в Австралії, і в США. Ніяких проблем не було, бо мав авторизований переклад посвідчення найбільш поширеними мовами. Та й старе посвідчення було підтвердженням мого досвіду за кермом. А тепер маю такий же пластик, як і водії-новачки.

Водійські посвідчення старого зразка має близько 1 млн. автолюбителів в Україні, це небагато, всього 10-15% від всіх, хто має права.

Влада знову показала, що не дбає про народ, а лише відстоює свої інтереси. Коли було вигідно заробити на заміні посвідчень, закон прийняли. А як зрозуміли, що це трохи не правильно, вирішили відмінити. Своїми недолугими рішеннями депутати як завжди покарали найбільш незахищені верстви населення – відповідальних автовласників та пенсіонерів, які нечасто виїжджають на автомобілі. За кордон вони взагалі навряд чи їхатимуть. Це люди старого гарту, вони звикли все робити вчасно. Вчасно платять за квартиру, у терміни погашають кредити, якщо такі мають. Ті пенсіонери на своїх старих "жигулях" тільки на дачу за помідорами їздять, а заплатили із своєї невеликої пенсії 210 гривень.

Молодші водії із старими правами десь працюють, в них мало часу, тому вони тільки у серпні кинулися міняти права, а надто зайняті та забезпечені й не думали їх самотужки міняти. У них - зв'язки в ДАІ.

Зараз ви читаєте новину «Катавасія із заміною водійських прав найбільше вдарила по гаманцях пенсіонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути